Procuratura Anticoruptie a pus sub sechestru peste 268 de milioane lei, bani care i-ar apartine lui Veaceslav Platon, invinuit in dosarul „Laundromat”. Oamenii legii spun ca au actionat cu autorizarea instantei judecatoresti. Prin intermediul avocatilor sai, Platon a respins acuzatiile care i se aduc . 

Publicat:28.06.2022, 21:36

Mariana CHERPEC, PROCUROR RESPONSABIL DE COMUNICARE LA PG: „Urmare a admiterii demersurilor procurorilor anticoruptie, cu autorizarea instantei judecatoresti s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare in suma de 268 054 638,19 lei, detinute atat cu drept de proprietate, cat si prin intermediul tertilor, de catre invinuitul Veaceslav Platon, in cauza penala denumita generic „Laundromat”.”

Responsabilii de la Procuratura generala sustin ca banii sechestrati s-ar afla in Republica Moldova, fara sa ofere si alte detalii. Procuratura anticoruptie il invinuieste pe Veaceslav Platon de faptul, ca in perioada anilor 2010-2014, a constituit si a condus o organizatie criminala, care actiona pe teritoriul Moldovei, al Ucrainei, al Federatiei Ruse, dar si a altor state.

Mariana CHERPEC, PROCUROR RESPONSABIL DE COMUNICARE LA PG: Cauza penala a fost pornita de catre Procuratura Anticoruptie, conform unei banuieli rezonabile de savarsire a infractiunilor de spalarea banilor, abuzul de serviciu si confectionarea, detinerea, vanzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, stampilelor sau sigiliilor false.”

Potrivit procurorilor, gruparea lui Platon ar fi fost specializata in spalarea banilor prin intermediul unei banci din Republica Moldova, controlata de catre acesta. Oamenii legii sustin ca membrii organizatiei au implementat o schema prin care, sub pretextul executarii ordonantelor judecatoresti ilegale, adoptate de catre magistratii de la noi, au spalat in total peste 22 milioane de dolari. Platon nu isi recunoste vina, iar astazi a transmis un mesaj prin intermediul avocatilor sai.

Veaceslav PLATON: „Va veni un moment in care procurorii si reprezentantii SIS vor trebui sa raspunda in fata legii pentru fiecare bucata de hartie emisa.”se arata in mesaj. 

Platon a fugit din tara anul trecut, iar anterior a spus ca se afla la Londra. Autoritatile noastre au solicitat ca acesta sa fie dat in cautare internationala, dar Interpol inca nu a raspuns. 

In 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de inchisoare pentru ca ar fi obtinut un miliard de lei de la BEM. In mai 2020, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat ca Veaceslav Platon ar fi fost condamnat ilegal in dosarul furtului miliardului si ca procurorii ar fi falsificat mai multe probe. Dupa doua saptamani, Platon a fost eliberat, iar ulterior, magistratii l-au achitat in dosarul fraudei bancare, la cererea procurorilor. In decembrie anul trecut, pe numele lui Platon a fost emis un mandat de arestare intr-un dosar in care acesta este invinuit ca ar fi prejudiciat cu 20 de milioane de lei Asociatia Obsteasca „Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova.” 

Iar in aprilie, Platon s-a ales cu al doilea mandat de arest in dosarul Laundromat pornit in 2015. Stoianoglo a declarat anterior ca acesta are circa 500 de capitole si ca nu ar contine nicio proba importiva celor vizati. In acest caz, au fost arestate 40 de persoane, iar unele dintre acestea au fost plasate in arest pe un termen de un an. Si 15 judecatori au fost invinuiti in dosarul Laundromat, 13 dintre ei fiind scosi ulterior de sub urmarire penala. Unul dintre magistrati a murit intre timp, iar altul s-a stabilit in SUA fiind dat in cautare internationala. Schema de spalare de bani prin sistemul bancar si judiciar din mai multe tari, inclusiv Republica Moldova, a fost deconspirata in 2014 de mai multi jurnalisti de investigatie. Valoarea acestor tranzactii a constituit peste 150 de miliarde de dolari. Potrivit fostei deputate de la Platforma DA, Inga Grigoriu, care anterior a fost sefa Comsiei Laundromat, printre cei implicati ar fi Platon, Plahotniuc si Sor. Procuratura nu a confirmat aceste informatii, iar cei trei au respins acuzatiile.