Noul procuror general al Bulgariei a ordonat revizuirea intregului proces de privatizare care a urmat caderii comunismului, scrie agerpres.ro. Mai exact, Biroul procurorului general Ivan Ghesev a precizat ca acesta a incredintat ancheta Agentiei Nationale de Securitate.

Publicat:15.02.2020, 09:54

Dupa 1989, activele statului bulgar au fost estimate la circa 40 de miliarde de dolari. Procesul de privatizare a fost rapid asociat cu coruptia, din cauza suspiciunilor privind neregulile.

Agentia bulgara pentru privatizare a inregistrat pana la sfarsitul lui 2018 venituri de 18,7 miliarde de leva (circa 10,4 miliarde de dolari). In momentul respectiv, fusesera privatizate 66% din proprietatile de stat, iar noii proprietari mai datorau peste 1 miliard de leva (cursul monedei bulgare fiind fix fata de moneda unica europeana, 1 euro = 1,95583 leva). Au fost incheiate 174 de contracte de privatizare cu investitori din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Rusia, Spania si alte tari.

Decizia lui Ghesev a fost salutata atat de guvernul conservator de la Sofia, cat si de Partidul Socialist si partidul DPS al etnicilor turci, aflate in opozitie.

CITESTE MAI DEPARTE PE: BIZLAW.MD