Procurorul Victor Furtuna a fost desemnat de CSP sa-si examineze propria sesizare cu privire la pretinse actiuni ilegale savarsite de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Decizia a fost luata astazi in cadrul unei sedinte inchise, iar membrii Consiliului Superior al Procurorilor dau asigurari ca procedura este legala. Mai nou, Furtuna il banuieste pe Stoianoglo de imbogatire ilicita si spalare de bani.

Publicat:05.08.2022, 19:27

Victor Furtuna a depus sesizarea privind pretinsele actiuni ilegale ale lui Alexandr Stoianoglo, acum doua saptamani. Sedintele CSP insa nu au avut loc din lipsa de cvorum in aceasta perioada, iar astazi, intr-o sedinta inchisa, membrii CSP l-au desemnat tot pe Furtuna sa-si examineze sesizarea. Potrivit lui, subiectul documentului se refera la pretinse ilegalitati de imbogatire ilicita si spalare de bani. 

Victor FURTUNA, PROCURORUL DE CAZ: “Se banuieste ca prin intermediul persoanelor terte, detine bunuri care depasesc in mod substantial veniturile si proprietatilor dobandite in mod legal in acea perioada. La fel, spalarea acestor bani.” 

Membrii CSP dau asigurari ca decizia ca Furtuna sa-si examineze propria sesizare este legala. Avocatii lui Alexandr Stoianoglo ne-au spus ca nu pot comenta deocamdata subiectul.

Vasile GAFTON, AVOCATUL LUI ALEXANDR STOIANOGLO: “Noi de doua ori am solicitat ca CSP sa ne puna la dispozitie o copie a acestei sesizari ca sa ne pregatim de sedinta, dar nu am primit niciun raspuns. Nu stim ce scrie in acea sesizare si nu ne putem expune. Banuim ca iarasi e o facatura.”

Procurorul general suspendat se afla acum sub control judiciar. Alexandr Stoianoglo a fost retinut la inceputul lunii octombrie si tot atunci a fost suspendat din functie, dupa ce in biroul de serviciu, dar si in locuinta sa au avut loc perchezitii. Acesta este invinuit de abuz in serviciu, depasirea atributiilor, corupere pasiva si darea de informatii mincinoase. Pe 23 mai, CSP a aprobat raportul Comisiei de evaluare si a acordat calificativul “nesatisfacator” activitatii procurorului general suspendat.