Proiectul politicii fiscale si vamale pentru anul 2022 a fost aprobat in prima lectura, cu votul a 55 de deputati.

Publicat:25.11.2021, 18:07

Masurile incluse in DOCUMENT au drept scop consolidarea veniturilor bugetare printr-o administrare fiscala si vamala eficienta, solutionarea constrangerilor economice si asigurarea dezvoltarii durabile a Republicii Moldova, in contextul proceselor economice si sociale existente.

Proiectul politicii fiscale si vamale prevede modificarea a zece acte legislative, inclusiv Codul fiscal, Legea privind finantele publice locale, Codul vamal, Codul contraventional al Republicii Moldova s.a.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului este modificarea legislatiei in vigoare, care va permite ca incasarile din taxa pentru folosirea drumurilor sa fie alocate integral unitatilor administrativ-teritoriale de nivelul intai.

Documentul mai prevede cresterea de la 2200 de lei pana la 3100 de lei a salariului minim al personalului in sectorul bugetar numarul de beneficiari directi ai acestei masuri constituie peste 34 de mii de cetateni. De asemenea, si revenirea la acordarea premiului anual pentru angajatii din sectorul bugetar.

In proiect este prevazuta majorarea cuantumului scutirilor persoanelor fizice de la 25 200 lei la 27 000 lei (scutirea personala), de la 30 000 lei la 31 500 lei (scutirea personala majora) si de la 18 900 pana la 19 800 lei (scutirea majora pentru sot/sotie); se propune dublarea scutirii pentru persoanele intretinute (copii) de la 4500 lei la 9000 lei.

Totodata, urmeaza a fi majorata cota impozitului pe venit retinut la sursa de plata din castigurile la jocurile de noroc de la 12% la 18%.

De asemenea, se preconizeaza anularea taxei pentru serviciile de telefonie mobila de 2,5%, fapt care va ajuta operatorii telefoniei mobile sa accelereze implementarea roaming-ului  cu tarile Uniunii Europene.

De asemenea, sunt revazute accize la urmatoarele produse din tutun: tigari de foi (inclusiv cele cu capete taiate) si trabucuri, care contin tutun si  alte tigari de foi, trabucuri si tigarete continind inlocuitori de tutun. O alta masura se refera la reglementarea cotelor accizei pentru cartuse si rezerve pentru tigarete electronice; preparate destinate utilizarii in cartuse si rezerve pentru tigarete electronice.

Prezentand proiectul in plenul Paramentului, ministrul Finantelor, Dumitru Budianschi, a apreciat ca prevederile documentului sunt prudente si pastreaza stabilitatea sistemului bugetar.

Potrivit presedintelui Comisiei economie, buget si finante, Dumitru Alaiba, la examinarea proiectului pentru lectura a doua, finala, vor fi luate in consideratie toate amendamentele formulate, inclusiv, de fractiunile parlamentare.