Investitorii „Air Moldova” cer sa fie incetate presiunile politice asupra companiei aeriene. Conducerea mentioneaza ca in 2019 au facut investitii de 181 milioane lei si ca statul nu si-ar fi indeplinit obligatiunile asumate cu privire la majorarea capitalului statutar cu 151 milioane lei. Reactia vine dupa ce Igor Dodon a declarat ca contractul de privatizare a AirMoldova ar putea fi reziliat, deoarece noul proprietar nu si-ar fi respectat angajamentele de investitii.

Publicat:23.01.2020, 10:42

"O perioada indelungata de timp compania aeriana „Air Moldova” nu a comentat situatia creata in urma privatizarii intreprinderii, dar si-a desfasurat activitatea indiferent de presiunile continue din partea institutiilor politice si a organelor de ancheta.

In pofida multiplelor invinuiri care aveau drept scop formarea unei imagini negative, investitorii „Civil Aviation Group” si colectivul „Air Moldova” au continuat sa lucreze in beneficiul companiei si al pasagerilor.

Punerea sub sechestru a capitalului statutar si a activelor companiei nu o singura data a afectat negativ implementarea planului de dezvoltare in continuare a „Air Moldova”. Atacurile din partea structurilor de stat continua sa creeze un climat investitional neprielnic si pun in dificultate dezvoltarea companiei aeriene. Totodata statul nu si-a indeplinit obligatiunile asumate cu privire la majorarea capitalului statutar cu 151 milioane lei", mentioneaza conducerea intreprinderii la solicitarea PRO TV.

Totodata, acestia spun ca fondatorii „Civil Aviation Group” au achitat peste 80% din datoriile companiei de stat „Air Moldova”, iar pe langa datoriile de baza au fost achitate chiar si penalitatile si procentele pentru datoriile fata de intreprinderile de stat „Moldatsa”, „Autoritatea Aeronautica Civila”si Serviciul Fiscal, in valoare de 24 milioane de lei, care nu erau prevazute in contractul de privatizare.

"Investitorii au redus semnificativ datoriile fata de partenerii externi si, de asemenea, au restructurat datoriile existente. In pofida acestor conditii, compania aeriana „Air Moldova” isi realizeaza activitatea operationala fara devieri, iar drept prioritati raman securitatea zborurilor si confortul pasagerilor inconformitate cu cerintele internationale, fapt confirmat prin investitiile in valoare de 181 milioane lei in anul 2019", mentioneaza respnsabilii de la Air Moldova.

Acestia spun ca in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Securitate, din 21 ianuarie 2020,  Directorul General al „Air Moldova” a prezentat pozitia investitorilor de a continua realizarea planului investitional, in cazul in care vor inceta atacurile din partea statului.

Marti, 21 decembrie 2020, dupa sedintei Consiliului Suprem de Securitate, Igor Dodon a mentionat ca contractul de privatizare a companiei AirMoldova ar putea fi reziliat, deoarece noul proprietar nu si-ar fi respectat angajamentele de investitii. Seful statului a mai mentionat ca desi firma a platit datoriile statului, a acumulat intre timp altele noi.

VEZI SI: Contractul de privatizare a companiei AirMoldova ar putea fi reziliat deoarece noul proprietar nu si-ar fi respectat angajamentele de investitii. Ce spune Igor Dodon - VIDEO

In 2018, Air Moldova a fost scoasa la vanzare pentru ca avea datorii de milioane si nu facea fata concurentei. Cel putin asa explica atunci fosta guvernare.

Compania a fost privatizata de Civil Aviation Group, fondata de firma romaneasca Blue Air, cu o cota de 49% si doi cetateni moldoveni, care detin cate 25,5 la suta din actiuni.

Intre timp, Blue Air s-a retras din aceasta afacere, iar actinile au fost cumparate de letonul Dzintars Pomers. Se intampla pe fundalul unei anchete a CNA de la Chisinau.

Atunci, a fost pus sechestru pe 300 de milioane de lei din capitalul Air Moldova. CNA motiva ca actiunile aveau loc in dosarul privind spalarea de bani in proportii deosebit de mari la privatizarea companiei aeriene.