Contractul de privatizare a companiei AirMoldova ar putea fi reziliat deoarece noul proprietar nu si-ar fi respectat angajamentele de investitii. Mai mult decat atat, presedintele spune ca desi firma a platit datoriile statului, a acumulat intre timp altele noi. Conducerea de acolo nu a comentat declaratiile lui Igor Dodon.

Publicat:21.01.2020, 19:19

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Ei raporteaza ca din 1,2 miliarde au achitat un miliard si au ramas 200 de milioane, dar in realitate, datoriile AirMoldova la ziua de azi sun 1,1 miliarde de lei. Adica, ei au achitat fata de altii, dar au aparut fata de altii. In afara de asta am constatat ca investitorul nu a investit pana ce ar fi bani proprii in activitatea AirMoldova.”

Respectiv, autoritatile noastre ii ofera conducerii AirMoldova un ragaz pentru a-si duce pana la capat promisiunile investitionale. Anul trecut, Air Moldova a fost scoasa la vanzare pentru ca avea datorii de milioane si nu facea fata concurentei. 

Cel putin asa explica atunci fosta guvernare. Compania a fost privatizata de Civil Aviation Group, fondata de firma romaneasca Blue Air, cu o cota de 49% si doi cetateni moldoveni, care detin cate 25,5 la suta din actiuni. Intre timp, Blue Air s-a retras din aceasta afacere, iar actinile au fost cumparate de letonul Dzintars Pomers. Se intampla pe fundalul unei anchete a CNA de la Chisinau. Atunci, a fost pus sechestru pe 300 de milioane de lei din capitalul Air Moldova. CNA motiva ca actiunile aveau loc in dosarul privind spalarea de bani in proportii deosebit de mari la privatizarea companiei aeriene.