Zeci de asistenti personali au protestat astazi in centrul capitalei, dupa ce ar fi fost obligati de responsabilii de la primarie sa semneze contracte noi prin care accepta sa li se reduca numarul orelor de munca si respectiv salariul. Daca refuza ar fi amenintati cu eliberarea din functie. Am incercat sa obtinem o reactie de la autoritatile locale, insa responsabilii au fost de negasit astazi.

Ultimul update: 25.02.2024, 12:39 Publicat:25.02.2024, 12:25

„Stop Genocid! Stop Genocid!”

Cu pancarte in maini, mai multi asistenti personali, au protestat astazi in fata monumentului Stefan cel Mare din centrul capitalei nemultumiti de actiunile primariei. Oamenii se plang ca in aceasta saptamana au fost chemati la Directia municipala pentru protectia drepturilor copiilor ca sa semneze contracte noi prin care li se reduce numarul orele de munca si respectiv salariul de la 4 mii la 2.

Ecaterina, MAMA UNUI COPIL CU GRAD SEVER DE DEZABILITATE:  “ Intr-o comisie formata de Directie din 10, 12 persoane, unde intra cate un parinte ca sa i se aduca la cunostinta noul program de patru ore. De cand este decizia primariei, suntem intimidati, suntem nevoiti sa batem la usile mai multor institutii pentru a fi auziti.”  

„Mie mi-a dat contractul in mana si m-au trimis acasa. Ne spune ca pe toti ii elibereaza ca nu are tara de unde plati.”

Asistentii personali care ingrijesc persoanele mai mari de 18 ani ne-au spus ca au fost anuntati ca incepand cu 1 aprilie vor fi concediati pentru ca va lichidata asistenta personala pentru adulti. Anastasia, care este asistent personal pentru fiica ei de 35 de ani spune ca banii care ii primeste acum sunt unica ei sursa de existenta.

Anastasia, ASISTENT PERSONAL:  „Ne doare faptul ca domnul primar isi sterge picioarele si isi bate joc de noi in acest hal.”

Aliona DORUS, ORGANIZATOR: Noi nu cerem cerinte extraordinare, noi venim cu cerinte elementare de lasat acest salariu si asa mizer, de 4 mii de lei si cerem autoritatilor atat centrale, cat si locale ca sa gaseasca solutii. Nu mamicile trebuie sa vina sa le spuna.”

Astazi nici reprezentantii primariei, si nici cei ai Directiei municipale pentru protectia drepturilor copiilor nu ne-au raspuns la apeluri si mesaje pentru un comentariu. Decizia de a micsora salariile asistentilor personali din capitala a fost luata de autoritatile locale, dupa ce ministerul Muncii a decis sa nu includa Chisinaul reforma Restart care prevede ca asistenta personala se va efectua din bugetul de stat. Asta pentru ca, spun autoritatile centrale, capitala are suficienti bani pentru a achita in continuare salariile angajatilor din asistenta sociala. De partea cealalta, primaria se plange ca nu are bani in buget si a anuntat ca nu se va conforma hotaririi Comisiei pentru Situatii Exceptionale, care a anulat decizia autoritatilor locale de a micsora salariile asistentilor personali din Chisinau.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.