Mai multă independență energetică pentru raionul Sîngerei datorită energiei verde. Un antreprenor din regiune a construit în satul Rădoaia un parc fotovoltaic. Este primul de acest fel în raion, spune administrația publică locală, iar energia electrică generată de panourile fotovoltaice instalate în zonă ar fi suficientă pentru circa 330 de gospodării. Parcul a fost construit cu suportul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și a costat peste 700 de mii de euro.

Publicat:17.12.2024, 17:17

Așa arată primul parc fotovoltaic de acest fel din raionul Sîngerei. Este deja funcțional și are o capacitate de aproape un megawatt/oră.

Alexandru GORODENSKI, ANTREPRENOR:  „Capacitatea este de 950 KWh și scopul este vânzarea electricității direct în rețea pe linie de 10 KW.”

Potrivit antreprenorului, care a construit parcul fotovoltaic în satul Rădoaia,  energia electrică generată de panourile fotovoltaice instalate ar fi suficientă pentru circa 330 de gospodării. Construcția parcului a început în luna aprilie a acestui an.

Arcadie COVALIOV, PRIMARUL ORAȘULUI SÎNGEREI:  „Având în vedere criza pe care noi acum o avem, stare de urgență, este încă o dovadă că putem să ieșim din aceste crize dacă ne vom dezvolta și vom avea energie verde.”

Igor CURCA, ȘEF ADJUNCT OFICIUL TERITORIAL BĂLȚI, CANCELARIA DE STAT:  „Un prim obiectiv strategic pe care îl are țara noastră este independența energetică și în special eficiența energetică din resurse regenerabile. Și acesta este un lucru foarte important că ați reușit să puneți pe roate un parc fotovoltaic de un MW. Și un al doilea moment foarte important că prin inițiativa dată ați contribuit la antreprenoriatul în RM.”

Autoritățile spun că dezvoltarea energiei verde poate asigura independența energetică a țării, care este esențială, în special în această perioadă.

Romeo LOPOTENCU, DIRECTOR INTERIMAR RED-NORD:  „Este încă un suport în siguranța electro-energetică a țării. Dumneavoastră sunteți producător eligibil, Energocomul vă ajută, în asta și este suportul statului, în crearea companiei Energocom pentru suportul producătorilor eligibili.”

Investiția pentru construcția parcului ajunge la 740 de mii de euro. Mai mult din jumătate din sumă, adică 9 milioane de lei, sau peste 400 de mii de euro, antreprenorul a accesat-o sub formă de credit prin programul guvernamental 373 a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Potrivit datelor Ministerului Energiei, în 2023, puțin peste 9 la sută din energia electrică consumată în țara noastră reprezenta energie regenerabilă. În acest an, în Republica Moldova, capacitatea de producție a energiei din surse regenerabile a crescut, cele mai mari progrese fiind înregistrate în domeniul instalațiilor fotovoltaice.

Citeste si : Ucraina nu va prelungi acordul cu Rusia privind tranzitul gazelor spre Europa de Vest, care expiră la 1 ianuarie 2025. Declarațiile prim-ministrului ucrainean - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.