Modificarea Codului Electoral este o decizie interna a tarii, la care au fost respectate toate normele democratice. Este reactia Ministerului de Externe de la Chisinau, dupa ce Moscova s-a aratat nemultumita de faptul ca la urmatoarele alegeri din tara noastra buletinele de vot vor fi tiparite doar in limba romana. Proiectul noului Cod Electoral a fost aprobat de Parlament si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. 

Publicat:11.12.2022, 17:10

 Daniel VODA, PURTATORUL DE CUVANT AL MAEIE: "La noi totul e in regula cu democratia, spre deosebire de colegii din Federatia Rusa. Prin urmare fac si un apel sa nu dam dovada de o grija falsa. Buletinele de vot vor fi tiparite intr-o singura limba, in limba romana. E o decizie interna a tarii noastre bazata pe un proces de consultari, inclusiv cu organizatiile internationale."

Reactia ministerului de Externe de la noi vine dupa ce purtatorul de cuvant al ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova, s-a aratat nemultumita de modificarile Codului Electoral al tarii noastre cu privire la tiparirea buletinelor de vot doar in limba romana.

Maria ZAHAROVA, PURTATORUL DE CUVANT AL MINISTERULUI RUS DE EXTERNE: “In aceasta tara aproximativ 80% dintre locuitori vorbesc intr-o oarecare masura limba rusa si peste 220 de mii de oameni au cetatenie rusa. A luat cineva in considerare aceste informatii? /01:49:47 Facem apel la conducerea Republicii Moldova sa dea dovada de bun simt si sa nu intreprinda actiuni care ar putea agrava situatia deja tensionata din Republica Moldova si ar putea afecta relatiile bilaterale cu Rusia.”

Noul Cod Electoral prevede tiparirea buletinelor de vot la alegerile din tara doar in limba romana, in rusa fiind tiparite materialele electorale informative. Totodata, documentul prevede ca, in cazul unor situatii exceptionale, precum pandemie sau stare de urgenta, la urmatoarele alegeri moldovenii vor putea vota timp de doua zile. Decizia va fi luata de CEC cu o luna inainte de ziua scrutinului. Proiectul a fost votat in Parlament si va intra in vigoare dupa ce actul va fi promulgat de Maia Sandu si va fi publicat in Monitorul Oficial.