Ministerul Muncii si Protectiei Sociale recunoaste ca in tara noastra nu sunt servicii si mecanisme care sa raspunda la necesitatile copiilor, aflati in conflict cu legea, astfel incat acestia sa-si schimbe comportamentul. Reactia institutiei vine dupa ce acum o saptamana doua copile au batut o adolescenta in capitala, iar una dintre agresoare nu este la prima abatere. In acest context, responsabilii de la minister dau asigurari ca lucreaza la imbunatatirea cadrului legal, pentru ca acesta sa corespunda standardelor internationale. Intre timp, politia a deschis un dosar penal pentru huliganism.

Publicat:14.07.2023, 17:53

Acum o saptamana in spatiul mediatic au aparut imagini socante. O adolescenta de 16 ani din Anenii Noi a fost batuta de alte doua fete intr-un parc din capitala. Una dintre agresoare s-a dovedit a fi o minora dintr-un centru de plasament, care la inceputul anului a batut intr-un apartament din capitala o alta copila de 13 ani. In urma incidentului am solicitat o reactie de la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, responsabil de implementarea legii 299 cu privire la protectia copilului cu comportament deviant. Intr-un raspuns oficial oferit redactiei PRO TV, institutia recunoaste ca masurile intreprinse pana acum de autoritati nu au fost eficiente. In acest context, responsabilii mentioneaza ca legea respectiva trebuie modificata si imbunatatita. Concluzia vine dupa ce legea implementata a fost evaluata in acest an.

MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: Raportul de evaluare a atestat ca Legea "nu raspunde adecvat nevoilor copiilor [...], nu este aliniata standardelor internationale in materie de protectie a drepturilor copilului [...], iar mai multi profesionisti au considerat redundante o parte a articolelor reglementate."

Astfel, institutia isi propune sa creeze agentii teritoriale de asistenta sociala care ar avea rolul sa asigure o mai buna coordonare intre nivelul central si cel local in implementarea politicilor ce tin de protectia sociala a copiilor.

MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE:„Se propune preluarea in gestiune a subdiviziunilor teritoriale de asistenta sociala din raioanele de circumscriptie, fapt ce va genera un management performant, inclusiv al resurselor umane, surselor financiare, al calitatii serviciilor si suportului metodologic oferit si va asigura un acces echitabil al populatiei la servicii sociale de calitate. Odata cu realizarea reformei respective, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale va prelua si detine mecanisme pentru implementarea directa a politicilor protectiei sociale, precum si competente pentru dezvoltarea serviciilor sociale si asigurarea accesului uniform al potentialilor beneficiari la acestea.”

Despre lipsa unor servicii si mecanisme, care sa raspunda la necesitatile copiilor, care sunt in conflict cu legea si nu au varsta de raspundere penala a semnalat avocatul pentru drepturile copilului. Maia Banarescu a indemnat autoritatile centrale si locale sa conlucreze la acest capitol.

Intre timp, politia anunta ca a deschis un dosar penal pentru huliganism dupa incidentul de saptamana trecuta. Continua audierea agresoarelor, iar ulterior cazul va fi remis spre examinare la Procuratura Generala. Sursele noastre din cadrul politiei ne-au spus ca minora batausa si-a recunoscut vina.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.