Premierul Dorin Recean susține că notificarea făcut de Gazprom, prin care anunță că nu va mai livra gaze naturale către Republica Moldova din 1 ianuarie, confirmă încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii. În același timp, acesta dă asigurări că țara noastră este pregătită să gestioneze orice criză. 

Ultimul update: 28.12.2024, 18:20 Publicat:28.12.2024, 17:13

„Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici. Guvernul condamnă aceste tactici opresive și reiterează că nu va recunoaște vreo pretinsă datorie, care a fost invalidată de auditul internațional”, se arată în postarea lui Recean. 

Recean susține că țara noastră este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului.

„Republica Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru a reduce dependența de un singur furnizor pentru malul drept. Noi vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse și să protejăm consumatorii vulnerabili. Totodată, Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional pentru a proteja interesele noastre naționale și pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor Republicii Moldova”, preciează prim-ministrul. 

Gazprom a anunțat în această după amiază că a transmis o notificare către Moldovagaz în care anunță că din 1 ianuarie nu va mai livra gaze naturale către Republica Moldova. Motivul invocat de concernul rus, într-o postare pe Telegram, fiind neachitarea pretinselor datorii ale Moldovagaz. 

Experții sunt de părere că motivul real pentru care Rusia ar opri livrările de gaze spre regiunea transnitreană ar fi unul politic, Kremlinul folosind gazul ca instrument de influență și șantaj. La emisiunea În Profunzime expertul Watchdog, Eugen Muravschi și directorul Asociației inițiative pentru Pace, Alexandru Flenchea au spus că Republica Moldova ar fi parte a efortului Federației Ruse de a pune presiune pe europeni ca să convingă Ucraina să permită tranzitul după 1 ianurie. Pe de altă parte, experții au scos în evidență și faptul că în țara noastră, gazul la fel este folosit ca instrument de șantaj politic, Moldova fiind în continuare dependentă energetic de Rusia.