Recolta de seminte de floarea-soarelui de anul acesta este mai bogata cu 50 la suta, spun fermierii, care au inceput sa-si stranga roada. Pe campurile din Moldova, muncitorii si tehinca agricola lucreaza de cu zor, ca nu cumva sa dea ploile si sa le distruga plantele. Cei de la Ministerul Agriculturii spun ca in acest context, pretul la ulei, care in 2020 a fost unul atipic din cauza pandemiei si a anului secetos, a scazut fata de anul trecut. 

Publicat:14.09.2021, 19:49

Ingreunata de seminte, floarea-soarelui si-a aplecat fata in jos, asa ca agricultorii s-au apucat sa o recolteze. 

 “Cultura de floarea-soarelui e foarte buna, arata anul acesta mai bine ca anii trecuti. “

Alexandru Gordila a semanat floarea-soarelui pe aproximativ 270 de hectare si spune ca recolta i-a depasit asteptarile. 

Alexandru GORDILA, AGRICULTOR: "Evident ca anul cesta avem rezultate mai bune fata de anul trecut, dupa culturile de prima grupa si ne uitam la floarea-soarelui. Anul treut erau 2300 de kg la hectar, acum sunt 3000-3200."
 Agricultorul spune ca ploile abundente si-au lasat totusi amprenta, pentru ca mai multe plante au fost doborate la pamant. Muncitorii misuna pe campuri ca intr-un furnicar, in aceste zile, pentru ca vor sa reuseasca sa adune roada inainte sa inceapa ploile.

"Lucram de dimineata pana tarziu, sa recoltam roada care o asteptam un an de zile. Sa nu pierdem recolta din cauza ploilor."

Si la Causeni a inceput sa fie adunata roada. Fermierii spun ca in acest an, recolta medie pentru un hectar este de aproximativ 2 tone si jumatate, adica dublu fata de anul trecut, cand din cauza secetei, plugarii abia daca au strans o tona de seminte. 

“Anul asta e foarte buna, bine ca am avut o gura de ploaie si avem bucuria noastra.”

Acest barbat care a semanat floarea-soarelui pe o suprafata de 700 de hectare spune ca isi va pune roada la pastrat, in depozit.

 Nicolae FACHIRA, FERMIER: "Avem unde pastra, procesa. Pe camp ea costa 9 lei 50, asta e bussiness, poate fi si mai scump si mai ieftin."


Acum, muncitorii spun ca urmeaza sa pregateasca pamantul pentru a-l semana din nou. Potrivit Ministerului Agriculturii, anul trecut, roada de seminte de floarea-soarelui a fost de doua ori mai mica decat in 2019, iar din aceasta cauza pretul pentru un litru de ulei a crescut de la aproximativ 30 de lei pana la 38. 

Vasile SARBAN, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL AGRICULTURII, DEZVOLTARII REGIONALE SI MEDIULUI: "Materia prima nu s-a ieftinit pana la 6 lei, acum costa 9 lei. Asta iar va influenta preturile respective. 

In Republica Moldova, floarea-soarelui se intinde pe o suprafata de aproape 390 de mii de hectare.