Compania Ozbor Enterprises a rezervat la 20 ianuarie capacități ale „Turk Stream” în valoare de 3,1 milioane de metri cubi pe zi. Potrivit Kommersant, capacitățile au fost rezervate pentru export către Transnistria, iar livrările ar putea începe de la 1 februarie. Aceiași sursă declară că se lucrează la posibilitatea livrărilor până în aprilie, iar volumul ajutorului financiar din partea Rusiei s-ar putea ridica la 160 de milioane de dolari.

Publicat:22.01.2025, 12:21

Potrivit presei din Rusia, la 20 ianuarie, Ozbor Enterprises, cu sediul în Cipru, a rezervat o secțiune a gazoductului Turk Stream cu o capacitate de aproximativ 3,1 milioane de metri cubi pe zi până la punctul de intrare Strandzha-2 de la granița dintre Turcia și Bulgaria.

Capacitatea a fost rezervată pentru o lună - de la 1 februarie. Aceste volume coincid de fapt cu nevoile de gaze ale Transnistriei, care se confruntă cu o criză energetică. Sursele Kommersant afirmă că se lucrează la diferite opțiuni de furnizare a gazului rusesc către regiunea transnistreană, inclusiv prin conducta prin Turcia, care este în prezent opțiunea prioritară.

Anterior, Tiraspolul a refuzat ajutorul oferit de autoritățile de la Chișinău, care au propus să asigure livrarea gazelor de pe piața UE în stânga Nistrului, cu condiția că Tiraspolul va plăti pentru asta. Locuitorii din regiunea transnistreană au început anul în beznă și frig, după ce  Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale, încălcând-și astfel obligațiile contractuale.

Pe 15 ianuarie, liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a anunțat că livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană vor fi reluate, însă nu se știe când. Despre asta, acesta a declarat în cadrul unui briefing de presă organizat după vizita sa la Moscova. Krasnoselski a spus că totul se va întâmpla în viitorul apropiat, insă cetățenii din stânga Nistrului trebuie „să aibă puțină răbdare”.

Rusia a lăsat regiunea transnistreană fără gaz, pe data de 1 ianuarie după ce Ucraina a oprit tranzitul spre Europa. Moscova poate să livreze gaz în stânga Nistrului prin surse alternative, dar nu a făcut acest lucru, invocând neachitarea unei pretinse datorii, nerecunoscută de Chișinău. După ce Moscova a oprit livrările, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din stânga Nistrului. Aproape toate întreprinderile din regiune, cu excepția celor alimentare, nu mai activează.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.