In pofida deciziei Comisiei pentru Situatii Exceptionale de la Chisinau, ca pietele din Chisinau si Balti nu vor fi deschise pana la 31 mai, Renato Usatii redeschide pietele din Balti si spune ca este gata sa raspunda conform legii daca va fi judecat. Totusi, unii membri ai Comisiei din Balti au fost impotriva acestei hotarari.

Publicat:19.05.2020, 11:49

Primarul de Balti, Renato Usatii, a iesit in fata comerciantilor fiind aplaudat dupa ce a declarat hotararea Comisiei Extraordinare in Sanatate Publica: "Daca vor avea soveste, vor deschide si pietele din Chisinau. Am facut-o pentru oameni. Va rog sa fiti responsabili".

Totodata, seful IGP Balti n-a fost pentru redeschiderea pietelor pentru ca, in opinia lui, este prematur si riscant: "Eu zilnic colaborez cu medicii. La noi, in Balti o sa vina nu doar persoane care cumpara, dar si cei care comit furturi, care au alte interese. Medicii lucreaza la limita puterilor. 500 de persoane se afla in carantina. Va rog sa respectati regulile".

Usatii a mentionat faptul ca in cazul in care autoritatile din capitala vor veni cu penalitati pentru aceasta hotarare, atunci nu vor suferi oamenii, iar amenda va fi achitata de catre piata.

Directorul "Centrului de Sanatate a Familiilor", Batir Veaceslav, le-a spus comerciantilor ca COVID-19 nu este o gluma si a mentionat ca nu respecta distanta sociala, dar si n-au masti de protectie: "Daca considerati ca COVID - 19 este nu stiu ce, atunci moartea colegului meu trebuie sa va demonstreze ca nu este o gluma". Aici el s-a referit la medicul chirurg de la spitalul din Balti care s-a stins ieri din cauza coronavirusului. "O sa-mi schimb atitudinea daca respectati regulile", a afirmat medicul.

Sambata, Comisia Extraordinara in Sanatate Publica din Balti a votat redeschiderea pietelor. Ieri, au fost prezenti mai multi membri si au avut loc discutii contradictorii vizavi de acest subiect. Intr-un final, Renato Usatii a declarat ca semneaza dispozitia primarului si isi asuma aceasta decizie.

Astazi, politia din Balti a blocat accesul comerciantilor in piete. Membrii Comsiei din nou s-au adunat pentru discutii. Chiar daca nu toti au fost pentru redeschiderea pietelor, s-a hotarat sa le deschida cu respectarea tuturor masurilor si regulilor sanitare.