Tragedia din acest weekend cand o fetita de un an si 10 luni a fost ucisa de o tanara in grija careia fusese lasata, putea fi evitata daca autoritatile tutelare actionau la timp. Asta afirma Reprezentantii Centrului National de Prevenire a Abuzului fata de Copii, care mai spun ca responsabilii trebuie sa fie trasi la raspundere. Pe acest caz au fost retinuti doi suspecti, care risca detentie pe viata. 

Publicat:02.11.2021, 20:26

Reprezentatii Centrului National de Prevenire a Abuzului fata de copii vin cu un apel catre autoritatile responsabile de asigurarea protectiei copiilor supusi violentei sau neglijentei. Potrivit lor tragedia putea fi prevenita, daca asistenta tutelara ar fi monitorizat constant familia.

Daniela SAMBOTEANU, PRESEDINTE CNPAC:Pentru a-i oferi suport, pentru a o invata sa devina mama. Mama deja a manifestat comportamente de neglijare a copilului, ce au mentionat autoritatile. Presupunerea mea e ca acest copil a fost nascut intr-un mediu abuziv, mama avea 17 ani, era minora, ar fi existat si ipoteza ca ea a fost supusa unor evenimente traumatice. Exista responsabili care ar trebui sa rapunda, de ce nu au fost estimate riscurile corect?!”

Protivit Danielei Samboteanu, in primul rand, responsabilitatea cade pe umerii autoritatilor din localitatea in care locuieste mama. Politia a mentionat ca mama copilei nu avea un loc permanent de trai si migra, din raion la Chisinau, asa ca si responsabilii din capitala trebuiau sa monitorizeze femeia. Politia spune ca ea a fost amendata de cateva ori pentru ca nu avea grija de copilul ei. 

Daniela SAMBOTEANU, PRESEDINTE CNPAC:“In multe cazuri se explica ca este din cauza lipsei serviciilor. In cazul municipiului Chisinau nu cred ca acest argument este valabil. In multe cazuri e vorba de lipsa capacitatilor specialistilor, dar si a atitutidinii. De fiecare data se mai da o sansa, dar cui? Se da o sansa mamei fara ca sa i se ofere asistenta sau copilului?!”

Seful interimar al directiei generale pentru protectia drepturilor copilului din Chisinau nu ne-au putut spune deocamdata ce masuri au intreprins autoritatile de la noi.

Sergiu OCERETNII, SEFUL INTERIMARI AL DIRECTIEI GENERALE PENTRU PROTECTIA DREPTURILOR COPILULUI:"Am expediat un demers Directiei din sectorul Ciocana, sa examineze dumnealor, asteptam sa ne ofere un raspuns."

Presedinta CNPAC a mai adaugat ca in ultimii trei ani, intre 6 si 9 copii au murit, iar 15 au fost abuzati sau au suferit vatamari grave din cauza neglijentei parintilor. Din an in an aceste cifre raman neschimbate. 

Daniela SAMBOTEANU, PRESEDINTE CNPAC:“Intr-adevar familia este mediul cel mai bun, dar familia protectoare este mediul cel mai bun. In cazul cand proprii parinti reprezinta risc de viata pentru copii, statul trebuie sa asigure medii alternative pentru copil.” 

Fetita de aproape doi ani a fost ucisa de o tanara de 19 ani in grija careia a lasat-o mama ei. Politia a gasit cadavrul copilei sambata, intr-un sant din sectorul Ciocana. Pe acest caz au fost retinuta femeia si concubinul ei. Astazi procurorii au intaintat demersul de arestare pe un termen de 30 de zile.

Mariana CHERPAC, PURTATOR DE CUVANT, PROCURATURA GENERALA:"Concomitent astazi procurorii de caz au inaintat invinuirea celor doua persoane acuzate de omor. Demersurile urmeaza sa fie examinate maine. "

Totodata urmeaza sa fie efectuata o expertiza psihiatrica in privinta celor doua persoane. Acestia risca pana la 20 de ani de puscarie sau detentie pe viata.