Republica Moldova ar putea avea pana in 2028 prima autostrada, care se va intinde pe o distanta de circa 300 de kilometri si va cuprinde segmentul Ungheni - Chisinau - Odesa. Cel putin asa suna o promisiune facuta de premierul Dorin Recean. Dar pana atunci mai sunt multe de facut. Studiul de fezabilitate inca nu a fost realizat si va fi finalizat abia peste doi ani. Asadar urmeaza sa vedem daca termenul va fi respectat de aceasta data, avand in vedere ca lucrarile de constructie vor fi complexe.

Publicat:16.03.2024, 14:59

Prima autostrada din Republica Moldova va conecta tara noastra la reteaua transeuropeana de transport. Aceasta va incepe de la Ungheni si se va intinde pe o distanta de circa 300 de kilometri pana la vama Tudora.

Sergiu BEJAN, DIRECTOR GENERAL INTERIMAR, ADMINISTRATIA DE STAT A DRUMURILOR:  „Ea va incepe de la proiectul care deja este in derulare, podul Ungheni - Ungheni."

De aici vor incepe si primele lucrari.

Sergiu BEJAN, DIRECTOR GENERAL INTERIMAR, ADMINISTRATIA DE STAT A DRUMURILOR:  „Prima etapa va incepe de la sectorul deja existent R1, a drumului republican, care se va extinde in 4 benzi de ciruclatie. Va trece peste un drum regional. Posibil ca in situatia de executie va aparea si un prim tunel, pentru ca avem denivelari mari in declivitatile de terasament."

Asadar, in tara ar putea aparea si unicul deocamdata tunel, care va fi construit de la 0, odata cu portiunea de drum care va face legatura intre zona din apropierea satului Cornesti, Ungheni, pana la traseul M5.

Sergiu BEJAN, DIRECTOR GENERAL INTERIMAR, ADMINISTRATIA DE STAT A DRUMURILOR:  „Pe traseul M5 avem posibilitatile cu mult mai mari de desfasurare a unei automagistrale pentru ca deja avem existente terenuri atribuite cadastral drumului. Dupa care drumul repeta practic identic declivitatile si profilurile de terasament pana in zona terenurilor satului Bulboaca, Anenii Noi. Aici el va face o ocolire a orasului, apoi va repeta traseul R30."

Va fi construita o noua portiune de drum si pentru ocolirea orasului Causeni.

Sergiu BEJAN, DIRECTOR GENERAL INTERIMAR, ADMINISTRATIA DE STAT A DRUMURILOR:  „Vom avea foarte multe noduri rutiere, tunele, intersectii denivelate, conexiuni cu localitatile, desigur multe lucruri va trebui sa le schimbam."

Nu este clar cat va costa constructia acestei autostrazi. Suma necesara va fi anuntata dupa ce va fi finalizat studiul de fezabilitate, adica in 2026, dupa prognozele autoritatilor. Prim-ministrul tarii a promis in aceasta saptamana ca autostrada va fi gata pana in 2028.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:  „Autostrada, dupa cum am spus, in urmatoarea perioada vom finaliza studiul de fezabilitate si in baza acestui studiu de fezabilitate vom putea beneficia de fonduri europene pentru a realiza nemijlocit constructia. Si este un termen limita planificat cand va dori sa fie incheiata constructia acestei autostrazi? 
- Catre 2028."

Autostrada va fi un coridor de legatura intre Romania, Moldova si Ucraina. BEI si Moldova au semnat la inceputul lunii un acord de cooperare pentru acordarea de asistenta tehnica, ce sa transforme acest proiect in realitate. Costurile inca nu au fost estimate.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.