Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii iunie. Declarația a fost făcută de europarlamentarul Siegfried Mureșan, la emisiunea În Profunzime. Eurodeputatul a subliniat că ar fi bine ca acest moment să nu fie lăsat pentru mai târziu de luna iunie pentru a evita anumite tergiversări din partea Ungariei, țară care va prelua președinția rotativă a Consiliului UE și care se opune aderării Ucrainei, stat care este la pachet cu Moldova.

Publicat:31.05.2024, 21:21

Siegfried MUREȘAN, DEPUTAT ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN: „Republica Moldova a primit statutul de stat candidat, s-a luat decizia de începere a negocierilor de aderare și cred că ele vor începe în cursul acestui an.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Pe 25 iunie se va întâmpla asta?”

Siegfried MUREȘAN, DEPUTAT ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN: „Cred că este o șansă ca acest lucru să se întâmple pe 25 iunie. Această decizie de începere efectivă a negocierilor este probabilă, Republica Moldova nu are în momentul de față niciun singur stat în Uniunea Europeană care să se împotrivească întegrării europene a Republicii Moldova.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Mergem în continuare la pachet cu Ucraina sau deja separat în funcție de performanțele fiecăruia?"

Siegfried MUREȘAN, DEPUTAT ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN: „La începutul acestui proces decizia va fi una comună. După ce încep negocierile va fi separat în funcție de performanțele fiecăruia. Cred că acest tandem cu Ucraina în momentul de față este corect, este justificat și este benefic pentru Republica Moldova."

Deputatul european afirmă că cel mai benefic este ca decizia de începere a negocierilor cu Moldova și Ucraina să fie luată pâna la finele lunii iunie, cât președinția Consiliului UE este deținută de Belgia. Asta pentru că din 1 iulie și în următoarele 6 luni Ungaria va conduce agenda Uniunii Europene, iar premierul maghiar Victor Orban se opune aderării Ucrainei la blocul comunitar, ceea ce ar putea duce la amânarea acestui eveniment și mai mult.

Siegfried MUREȘAN, DEPUTAT ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN: „Sunt convins că chiar în timpul președinției maghiare Ungaria nu va reuși să țină integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei pe loc, dar pentru a depinde cât mai puțin de premierul Ungariei Victor Orban, ar fi bine să luăm această decizie de începere a negocierilor până la 31 iunie cât este președinția Belgiei.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Ce înseamnă la modul practic deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova?”

Siegfried MUREȘAN, DEPUTAT ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN: „Negocierile de aderare vor însemna o schimbare profundă în bine a situației din Republica Moldova la fel cum a fost în România. Se vor prelua în RM standarde europene de protecție a mediului, de protecție a calității, de protecție a consumatorilor și va fi un proces mare de schimbare, de modernizare și practic va veni standardul de viață european aici în Republica Moldova.”

Siegfried Mureșan a vorbit despre importanța referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană care va avea loc pe 20 octombrie.

Siegfried MUREȘAN, DEPUTAT ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN: „Este practic un mesaj extrem de clar și de puternic trimis Bruxellesului, trimis Uniunii Europene că noi vrem integrare europeană și practic acest mesaj, un rezultat pozitiv la Referendum ar obliga Uniunea Europeană să răspundă de asemenea pozitiv și va dinamiza următorii pași de integrare.”

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeana pe 3 martie 2022 după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei. 
În iunie 2022, Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statut de țări-candidate la aderarea la UE, iar în decembrie 2023 – a aprobat începerea negocierilor de aderare.