Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale din Republica Moldova, Andrei Spanu, a declarat joi seara la TVR Moldova ca, incepand cu luna octombrie, va fi livrat gaz din Romania prin intermediul gazoductului Iasi-Ungheni-Chisinau

Publicat:17.09.2021, 11:43

„Am discutat cu ministrul Energiei din Romania, am discutat si cu directorul companiei din Romania care este responsabila de constructia acestui gazoduct. Avem promisiunea partenerilor din Romania ca, in luna octombrie, acest proiect va fi finalizat pe ambele parti si gazele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat ministrul.

El a mai afirmat ca Republica Moldova trebuie sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, din moment ce in prezent statul este depedent 100% de livrarile de la Gazprom. El a mai precizat ca situatia s-ar putea schimba in mai bine daca Republica Moldova ar avea si un depozit de gaze si s-a referit la gazoductul Iasi-Chisinau.

„Noi trebuie sa liberalizam piata de gaze astfel incat sa nu discutam despre dependenta sau independenta, ci sa discutam de unde putem sa cumparam gaz la cel mai bun pret pentru Republica Moldova”, a spus Andrei Spanu.

Ministrul a adaugat ca dupa finalizarea gazoductului, cele doua parti vor discuta si despre pretul de livrare al gazului.

„Daca gazele care vin din Romania au un pret mai bun decat cele care vin din Rusia, atunci vom folosi gazoductul sa aducem gaze pana la Chisinau”, a spus Andrei Spanu.

El a precizat ca, pentru Republica Moldova, consumul de gaze ar putea fi asigurat in procent de 100% prin gazoductul Iasi-Ungheni pe timpul verii, insa pe timpul iernii gazoductul nu poate asigura complet necesarul de gaz al Republici Moldova.

Sursa: