Sefa diplomatiei germane Annalena Baerbock a promis un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro (33,08 milioane de dolari) Republicii Moldova din partea Berlinului pentru a ajuta la consolidarea tarii impotriva numeroaselor efecte ale razboiului din Ucraina vecina, relateaza DPA si Agerpres.

Ultimul update: 21.11.2022, 17:01 Publicat:21.11.2022, 17:02

Aceste fonduri urmeaza sa fie utilizate, printre altele, pentru extinderea surselor de energie regenerabila, promovarea eficientei energetice si dezvoltarea infrastructurilor municipale, au declarat, luni, delegatii germani la cea de-a treia Conferinta internationala a donatorilor pentru Republica Moldova, care se desfasoara la Paris.

La randul sau, ministrul german al dezvoltarii economice, Svenja Schulze, a indicat ca, din donatia suplimentara, ministerul sau va oferi 28,7 milioane de euro, ce vor fi utilizati in primul rand pentru a creste eficienta energetica a cladirilor. Guvernul german intentioneaza sa transmita un mesaj clar de solidaritate cu Republica Moldova, a spus Schulze.

„Cu acest sprijin, ajutam Republica Moldova sa-si rupa dependenta de aprovizionarea cu energie din Rusia, venind in acelasi timp si in ajutorul persoanelor aflate in dificultate pentru a trece iarna”, a afirmat ea.

Presedintele francez Emmanuel Macron si omologul sau din Republica Moldova, Maia Sandu, intentioneaza sa ia cuvantul la sfarsitul conferintei. Vizita lui Baerbock la Paris are loc pe fundalul recentelor tensiuni franco-germane. O reuniune de luna trecuta a guvernelor din cele doua tari a fost anulata in ultimul moment din cauza dezacordului cu privire la criza energetica in Europa, printre altele.

Peste jumatate de miliard de euro strans la Bucuresti pentru Rep. Moldova

O prima conferinta a donatorilor a avut loc la Berlin in aprilie, iar o a doua la Bucuresti in iulie, colectandu-se suma 600 de milioane de euro.

Republica Moldova a fost declarata candidat la aderarea la UE in luna iunie, alaturi de Ucraina.

Sute de mii de refugiati ucraineni au intrat in tara vecina cu o populatie de numai 2,6 milioane de locuitori la inceputul razboiului Rusiei impotriva Ucrainei.

Intre altele, este nevoie de sprijin pentru cei 90.000 de ucraineni ramasi pe teritoriul Republicii Moldova. Republica Moldova este puternic dependenta de aprovizionarea cu gaze rusesti, trecand in prezent prin cea mai mare criza energetica din istoria sa, tocmai in pragul iernii.

Populatia sufera si din cauza inflatiei ridicate, la fel ca in alte parti din Europa, in timp ce razboiul impiedica comertul Republicii Moldova cu Ucraina si ii ameninta securitatea.

In perioada premergatoare conferintei, Franta si-a subliniat marea dorinta de a sprijini Republica Moldova. Anul viitor, un alt eveniment international similar este programat la Chisinau.

Sursa: