Reteaua de transportare a gazului a fost luata in gaj de catre stat, dupa ce Energocom a imprumutat Moldovagaz cu peste 1 miliard de lei pentru a fi achitat consumul de gaz pe luna septembrie si avansul pentru luna noiembrie. Despre asta au anuntat autoritatile in aceasta seara dupa sedinta Comisiei pentru Situatii Exceptionale.

Ultimul update: 19.10.2022, 20:35 Publicat:19.10.2022, 20:35

Potrivit ministrului Andrei Spinu, pentru asigurarea securitatii energetice si continuarea furnizarii de gaze naturale s-a luat decizia ca SA „Energocom” sa incheie un contract de imprumut cu SA ,,Moldovagaz”, prin care sa acorde SA „Moldovagaz” un imprumut in urmatoarele conditii obligatorii:

- Suma imprumutului: 1 050 de milioane lei moldovenesti (MDL);

- Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, dupa semnarea contractelor de imprumut si de gaj;

- Data scadenta a imprumutului: 1 mai 2023;

-Dobanda: egala cu rata de baza a Bancii Nationale a Moldovei (21,5% anual);

- Garantia reala pentru restituirea imprumutului si plata dobanzii: gajarea integrala, in favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” in capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” impreuna cu orice active transmise in gestiunea economica catre aceasta de catre SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formula executorie.

„Simplu, am oferit un imprumut si am luat in gaj sistemul de transport de gaze al tarii. Acesta decizie va permite achitarea integrala de catre Moldovagaz catre Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie si avansul pentru octombrie”, a precizat Andrei Spinu.

La 4 octombrie, Gazprom a amenintat din nou autoritatile de la Chisinau cu rezilierea contractului si sistarea livrarilor de gaze naturale. Potrivit unui comunicat al companiei, acest lucru s-ar putea intampla daca Republica Moldova nu va plati pentru consumul de gaze pana la 20 octombrie, dar si pentru lipsa unui acord in ce priveste datoriile istorice.

La 30 septembrie, Andrei Spinu a anuntat ca Gazprom nu va livra tarii noastre volumele integrale de gaz pentru luna octombrie. Potrivit ministrului Infrastructurii, MoldovaGaz a primit confirmarea pentru livrarea doar a 70% din volumele necesare tarii noastre pentru urmatoarea luna. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.