Aflata intr-o vizita la Chisinau, presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a sustinut un discurs in plenul Parlamentului Republicii Moldova. Aceasta si-a exprimat sprijinul fata de tara noastra si a mentionat ca si in continuare va sustine Republica Moldova in parcursul sau european, dar si pentru a face fata problemelor actuale cu care se confrunta.

Ultimul update: 11.11.2022, 09:40 Publicat:11.11.2022, 09:35

Roberta METSOLA, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN: „Sunt onorat sa ma aflu aici, in casa democratiei din marea tara a Moldovei. Este un privilegiu sa fii printre colegi - printre prieteni - care impartasesc credinta in puterea Europei de a face fata provocarilor de astazi.

Prieteni, am venit aici cu un singur mesaj: locul Moldovei este in Europa. Viitorul nostru trebuie sa fie impreuna, iar Parlamentul European va face tot ce este necesar pentru a fi alaturi de dumneavoastra, pe drumul vostru spre a deveni stat membru al Uniunii Europene. Aceasta trebuie sa fie istoria pe care o vom scrie impreuna - in beneficiul tuturor din Europa. Stiu ca nu este intotdeauna usor sa convingi pe toata lumea.
De aceea sunt aici sa ajut sa raspund la indoieli, sa raspund la intrebari, sa ascult.

Va vom fi alaturi la fiecare pas. Ieri, Comisia Europeana a venit sa angajeze mai multe fonduri. Stiu cat de important este si, in egala masura, de cat de mult va mai fi nevoie, si puteti conta pe noi. Dar efectul de transformare al aderarii la UE nu este doar fondurile. Este vorba despre alinierea standardelor, este vorba despre a legifera impreuna, este vorba despre vocea Republicii Moldova sa fie auzita in jurul mesei asupra deciziilor care ne afecteaza pe toti. Este vorba despre garantarea democratiei, a statului de drept, a egalitatii. Este vorba despre speranta pentru generatiile urmatoare. Despre asta este Europa.

Traim vremuri de instabilitate. Despre cresterea preturilor la energie si electricitate, inflatie, deficit de alimente si somaj tarator. Si toate acestea sunt incadrate in contextul unui razboi ilegal pe continentul nostru - la granitele voastre - cu un autocrat care armonizeaza proviziile de energie si cu propaganda si dezinformare care risca sa conduca mai multi oameni in confortul marginilor. Si totusi, adesea in vremuri ca acestea aflam adevaratul sens din spatele solidaritatii europene. Acolo unde puterea Europei se simte cel mai puternic.

Domnule Presedinte, la deschiderea sesiunii din toamna anului 2022 a acestui Parlament, ati vorbit despre sprijinul pe care tara dumneavoastra il primeste din partea Uniunii Europene. Si sunt astazi aici, in numele Parlamentului European, pentru a reitera - cu cea mai mare convingere - ca Europa este cu voi. Si va ramane cu tine.

Sunt mandru sa spun ca Parlamentul European a fost intotdeauna solidar cu Moldova. Am facut asta cu cuvintele noastre, dar mai important, cu actiunile noastre.

La inceputul acestui an, am fost prima institutie a UE care a solicitat ca Moldova sa primeasca statutul de candidat la UE, impreuna cu Ucraina. Am facut asta pentru ca Moldova face parte din familia noastra europeana. Pentru ca stim ca Europa inseamna a deschide usi, a darama ziduri si a fi impreuna. Este un mod de viata si de viata.

Si aici vreau sa fiu clar: Republica Moldova este un stat european – prin istorie, dupa geografie, prin identitate, dupa cultura si prin traditie. Stefan cel Mare a fost cel care a castigat batalii si a ajutat la stabilirea cursului Europei moderne. Si de ani de zile, poporul tau a demonstrat un sprijin neclintit pentru cursul european al tarii tale, imbratisand principiile si valorile europene. Prin acordarea statutului de candidat Moldovei am dorit sa transmitem cele mai puternice mesaje de speranta si solidaritate. Solidaritate cu toti cei care sustin valorile noastre comune. Care vor sa traiasca in pace si in siguranta. In tari libere, democratice si prospere care intretin relatii de buna vecinatate.

Acordarea statutului de candidat UE este o oportunitate istorica pentru Moldova de a-si consolida democratia, de a-si imputernici tinerii si de a construi o tara moderna si rezistenta. De asemenea, este un moment istoric pentru Europa. Este o strada cu doua sensuri, vrem o bucata de Moldova in Europa, nu doar o bucata de Europa in Moldova.

Moldova poate fi lider in Europa - deja sunteti lider in ceea ce priveste egalitatea de gen, dand exemplu in regiune cu o femeie presedinte, prim-ministru si presedinte al Curtii Constitutionale. Felicitari.

Acordarea statutului de candidat UE deschide, de asemenea, un nou capitol in relatiile noastre. Relatii care se bazeaza deja pe un acord de asociere ambitios si pe o zona de liber schimb profunda si cuprinzatoare. Acestea vor continua sa permita un mediu propice pentru asocierea politica, apropierea legislativa si integrarea economica, toate acestea fiind elemente esentiale ale unui viitor proces de aderare. Dar relatiile puternice nu sunt niciodata unilaterale. Acesta este motivul pentru care Parlamentul European considera ca, pentru a oferi tarii dumneavoastra o cale clara spre aderare, trebuie sa existe claritate a asteptarilor inca de la inceput. Cand se fac reforme, evaluarile noastre nu trebuie amanate. Si in acest sens, va pot asigura ca nu vom pierde timpul.

In ultimii ani, ati intreprins pasi decisivi pentru reforma. Este importanta munca pe care o depuneti in adoptarea legislatiei necesare in acest sens, in special in domeniul justitiei, al luptei impotriva coruptiei, al crimei organizate si al reformelor legislatiei electorale. Baza este deja acolo pentru integrarea mai profunda a Moldovei in piata unica si pentru consolidarea cooperativei UE-Moldova”.

La randul sau presedintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a multumit presedintelui Parlamentului European pentru suportul acordat si pentru tot ce face Uniunea Europeana pentru Republica Moldova.

Igor Grosu, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:  „Va multumim pentru suportul acordat, pentru toti cetatenii Republicii Moldova. Democratia va invinge. Multumim pentru viitorul nostru european”.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.