Romania este gata sa trimita o noua echipa de medici ca sa ajute la combaterea pandemiei de coronavirus in Moldova. Este vorba despre 12 doctori si asistenti medicali, care ar urma sa actioneze intr-un spital din Chisinau, in cazul in care va fi nevoie. Totodata, Bucurestiul este dispus sa puna la dispozitie o aeronava pentru transportarea echipamentului si o echipa pentru dezinfectare, daca autoritatile de la Chisinau le vor solicita.

Publicat:22.05.2020, 20:42

Anuntul despre pregatirea unei echipe de medici romani, care sa vina in ajutor Moldovei, este facut dupa ce prima echipa formata din peste 40 de persoane, a revenit in tara la sfarsitul saptamanii trecute, iar cativa medici au fost depistati pozitiv la coronavirus. 

Mihai CIOCAN, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE MEDICINA URGENTA: Aceasta persoana care prima a fost depistata, a fost persoana care a avut functii de coordonare dintre toate echipele, care au venit in Republica Moldova. Evident contactul dumnealui cu persoane asimtomatice cu persoane purtatoare a fost mai mare si probabil asta a si fost sursa de infectare.”

Intr-un interviu acordat presei romane, una dintre asistentele medicale din Romania, care a lucrat la Institutul de Medicina Urgenta din Chisinau a povestit ca cel mai greu moment a fost atunci cand a intrat la Terapie Intensiva si a vazut peste 45 de colegi aflati in stare foarte grava. Directorul spitalului de urgenta a dezminit aceasta informatie.

Mihai CIOCAN, DIRECTOR INSTITUTUL MEDICINA URGENTA: “Intr-adevar in perioada cand distinsa doctorita a activat in cadrul sectiei de reanimare, aveam 54 de pacienti internati in stare grava, care erau adusi din toata tara, dar dintre ei numai 3 erau lucratori medicali. Doi doctori si o asistenta medicala.” 

Potrivit deciziei aprobate ieri de Parlamentul Romaniei la solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, echipa de 12 medici si asistenti medicali se poate deplasa, la ordin, pentru o perioada de doua saptamani intr-un spital din Chisinau. Totodata Romania este gata sa puna la dispozitie o aeronava pentru transportarea materialelor medicale, la solicitarea autoritatilor din Republica Moldova si sa trimita o echipa care sa se ocupe de decontaminarea personalului, a tehnicii si terenurilor.