Rusia ar fi oferit sprijin deputatului fugar Ilan Sor pentru destabilizarea situatiei politice si apararea intereselor Moscovei in Republica Moldova. Acesta este unul dintre motivele pentru care Departamentul Trezoreriei SUA l-a inclus pe Sor si partidul pe care il conduce in lista de sanctiuni. Ilan Sor, condamnat la sapte ani si jumatate pentru fraude la BEM, a venit astazi cu o reactie, spunand ca sanctiunile nu il afecteaza. Nu a comentat insa acuzatiile ca ar colabora cu Rusia.

Publicat:27.10.2022, 20:47

In comunicatul Oficiului pentru Controlul Activelor Straine al Trezoreriei SUA scrie ca inainte de alegerile parlamentare din 2021, Moscova planuia sa readuca Moldova in sfera de influenta a Rusiei. Mai exact, asta urma sa se intample prin intermediul lui Ilan Sor. Deputatul fugar ar fi colaborat cu anumiti cetateni rusi pentru crearea unei aliante politice, pentru ca ulterior sa sustina acte legislative in interesul Federatiei Ruse. 

DEPARTAMENTUL TREZORERIEI SUA: “Anterior alegerilor din Republica Moldova din 2021, Rusia a planificat compromiterea presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, si revenirea Moldovei in sfera de influenta a Federatiei Ruse. Pentru a sprijini acest efort, Shor a colaborat cu cetateni rusi pentru a crea o alianta politica menita sa controleze parlamentul Republicii Moldova si mai apoi sa sustina adoptarea unei serii de acte legislative in interesul Federatiei Ruse.” 

Un an mai tarziu, Sor ar fi primit sprijinul Rusiei pentru destabilizarea situatiei politice in tara. Moscova ar fi colaborat cu deputatul fugar in iunie 2022, pentru a tergiversa procesul de obtinere a statutului de tara candidat la aderarea la UE. In acea perioada, liderii UE urmau sa se intruneasca pentru a analiza cererea Republicii Moldovei in acest sens, iar in tara, partidul Sor organiza manifestatii in Piata Marii Adunari Nationale, solicitand demisia Maiei Sandu. 

Toate aceste actiuni au servit drept motiv de a-i impune sanctiuni lui Ilan Sor pe teritoriul SUA. Iar odata cu liderul, si partidul Sor intra in lista de persoane si entitati sanctionate de Statele Unite. Asta pentru ca formatiunea a actionat in numele lui Sor, care, la randul sau, ar apara interesele Moscovei. 

Sanctiunile presupun blocarea proprietatilor si activelor deputatului fugar pe teritoriul SUA, precum si a persoanelor din anturajul acestuia. Si tranzactiile catre conturile deputatului fugar vor fi interzise.

Kent D. LOGSDON, AMBASADORUL SUA IN REPUBLICA MOLDOVA: "Domnul Sor, sotia sa, Sara Sor, partidul Sor, si cativa cetateni si entitati ruse, sunt sanctionati in baza Ordinului Executiv 14024, care blocheaza proprietatea persoanelor implicate in activitatile externe ale Guvernului Federatiei Ruse, care sunt daunatoare."

Azi dimineata, Ilan Sor a comentat declaratiile ambasadorului SUA intr-un filmulet postat pe retelele de socializare. Acesta spune ca sanctiunile impuse de Statele Unite nu il afecteaza. Cat despre acuzatiile ca acesta ar apara interesele Rusiei in Moldova, Sor nu a confirmat, dar nici nu a negat acest lucru. 

Ilan SOR, DEPUTAT FUGAR: “Domnule ambasador, ati mentionat despre Rusia si ajutorul acesteia. Dar eu vreau sa va amintesc ca pozitia mea cu privire la neutralitatea Moldovei coincide cu pozitia partenerilor strategici ai SUA, cum este Israel, Turcia, Emiratele Arabe Unite.” 

In anul 2017, Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut peste 5 miliarde de dolari de la Banca de Economii, banii pe care i-ar fi spalat ulterior prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Sor a fugit din tara in 2019. Ultima data, a fost vazut in spatiul public din Moldova pe data de 12 iunie 2019, la o conferinta de presa, cu doua zile inainte ca Partidul Democrat sa cedeze puterea.