S-au plimbat cu autocarele prin centrul capitalei, cerand astfel autoritatilor sa le permita sa organizeze curse internationale. Patronii si soferii mai multor companii de transport au protestat in felul acesta fata de interdictia impusa de autoritati inca la mijlocul lui martie.  

Publicat:22.05.2020, 22:00

De dimineata, soferii s-au adunat in fata garii din Chisinau, apoi au circulat pe cateva strazi din capitala, trecand prin fata Guvernului, dupa care au revenit la gara

“Avem copii, avem familie. Foarte greu, vrem sa muncim, dar stam acasa aproape trei luni. Toti stam acasa, si sotia, copii inca sunt mici.”

Acest sofer sustine ca din cauza ca nu mai poate lucra, a fost nevoit sa imprumute bani ca sa-si intretina familia.

Ion, SOFER: “Stam, nu mai avem ce manca, nu mai avem ce da la copii. Suntem la pamant. Datorii… nu mai ai de la cine cere deja.” 

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV: “In jur de 20 de autocare sunt parcate aici in fata garii. Soferii au lipit de geamurile vehicolelor afise pe care este scris: Vrem sa muncim. Mesjul este adresat autoritatilor, dar aici doar locuitorii care mai trec intamplator il pot vedea.”

Patronii companiilor de transport sustin ca de pe data de 15 martie nu au mai avut nicio cursa si se plang ca au ramas fara resurse, dar si fara angajati.

“Astazi, din 50 de persoane, in compania mea au ramas doar 28, ceilalti se concediaza pentru ca vor sa-si gasesca de lucru.”

Acestia spun ca daca li se va permite sa lucreze, vor asigura masurile de protectie necesare pentru a evita raspandirea coronavirusului.

Eugeniu GALUPA, SEFUL ASOCIATIEI PATRONALE A TRANSPORTATORILOR: ”Noi nu numai cerem, noi putem si sa oferim. Triajul pasagerilor, triajul colectivului nostru, noi putem sa oferim masti, dezinfectant. Noi suntem gata sa transmitem autoritatilor lista pasagerilor care au fost controlati.”

Oamenii sustin ca daca pana luni autoritatile nu vor reactiona, vor aduce la protest mai multe autocare pe care le vor parca in Piata Marii Adunari Nationale. 

Eugeniu GALUPA, SEFUL ASOCIATIE PATRONALE A TRANSPORTATORILOR: “De marti, in caz ca noi nu avem revindecate drepturile de a munci, noi scoatem toate autocarele in piata si o sa protestam atata timp, pana cand noi nu o sa ne pornim.”

Consilierul prim-ministrului ne-a spus ca spera ca reluarea serviciilor de transport international se va produce curand, insa depinde si de deciziile altor state referitoare la autoizolarea obligatorie si alte aspecte. Cursele interurbane au fost interzise pe data de 15 martie, iar autoritatile au indemnat moldovenii din alte state sa vina acasa doar la bordul charterelor avia intrucat, in caul celor terestre riscul de infectare este mai mare.