Salariile medicilor si asistentilor medicali vor creste cu 15%. Anuntul a fost facut astazi de prim-ministrul Dorin Recean in cadrul unui briefing de presa, in care a anuntat pachetul de masuri salariale „Spor pentru Moldova” si alocarile esentiale la rectificare bugetara. Astfel, salariul unui medic va creste de la 17 344 de lei la 19 945 de lei. Totodata, Guvernul va oferi profesorilor, dar si angajatilor institutiilor de forta un spor unic de 5000 lei.

Publicat:25.09.2023, 11:14

Premierul Dorin Recean a subliniat ca pachetul insumeaza suma de 1,3 miliarde lei si va avea un impact direct asupra a 170 de mii de persoane.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Vom aloca suplimentar 352 de milioane de lei, pentru ca sa putem sa acoperim cheltuielile energetice, in mod special la caldura si pentru energie electrica in scoli, gradinite, spitale si alte intitutii bugetare.”

Totodata, va fi alocat un suport pentru sanatate, are consta dintr-o crestere de 15% a salariilor tuturor medicilor si tuturor asistentelor medicale si infirmierilor. 

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:Asta se refera la 48 de mii de persoane, care sunt finantate din fondul asigurari obligatorii de asistenta medicala, dar se refera si la spitalele care nu sunt finantate de CNAM, ma refer la spitalul MAI, spitalul Ministerului Apararii, Centrul de Reabilitare si Plasament, medicii din institutiile penitenciare, dar si la medicii legisti care vor avea o crestre de 26%. Astfel, salariul unui medic va creste de la 17 344 de lei la 19 945 de lei.”

De asemenea, premierul a anuntat si un spor pentru educatie. Astfel ca, pentru toti profesorii din institutiile de invatamant, Guvernul va oferi o plata unica de 5000 lei. De acest spor vor beneficia 66 de mii persoane. 

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „In plus, peste 35 mii de persoane, ma refer la cadrele non-didactice vor primi un spor unic de 3000 de lei. Este pentru prima data cand de acest spor beneficiaza intreg sistemul de invatamant. In total peste 100 mii de persoane vor beneficia de acest spor pentru educatie.”

Si angajatii institutiilor de forta vor benficia de sporuri salariale. Astfel ca, peste 10 mii de angajati din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Politiei, Politiei de Frontiera, dar si carabinierii vor primi un spor unic de cinci mii de lei. 

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: Vom avea si o sustinere pentru oamenii de teatru, ma refer la spor pentru oamenii din teatru. Toate institutiile culturale din subordinea Ministerului Culturii, vor avea o crestere salariala in medie de 25%. Vom avea o crestere pentru actori cu 1500 lei pe luna, pentru regizori, dar si pentru alti angajati ai culturii.”

Dorin Recean a mai anuntat ca se vor aloca 100 milioane de lei suplimentari pentru reparatia si intretinerea drumurilor, dar si alte 300 milioane de lei pentru dezvolarea regionala, precum si un spor pentru agricultura. 

Primi-ministrul Recean va merge in Parlament sa prezinte proiectul spre aprobare.