Scaldatul in lacurile din Chisinau reprezinta un pericol pentru sanatate. Atentionarea vine din partea specialistilor, care sustin ca atat apa, cat si nisipul contin bacterii periculoase. Astfel, oamenii sunt indemnati sa evite scaldatul si pescuitul in aceasta perioada.

Publicat:07.08.2022, 21:40

Acest barbat are 63 de ani si s-a refugiat in Moldova din orasul Cernigov, Ucraina. Acum locuieste in Cojusna. Spune ca zilnic merge la scaldat in lacul din orasul Vatra.

Victor, REFUGIAT: „Eu vin aici permanent. Ma scald. Alte lacuri in preajma nu sunt. Sambata si duminica aici sunt foarte multi oameni. Cand a fost canicula in jur de 50-60 de persoane se scaldau in lac. Chiar si mai mult.”

Iar Vadim pregatea momeala pentru pesti. Pescuieste din pasiune si o face de fiecare data cand are timp liber.

„In ultimul timp nu prea imi permit sa vin des, fiindca acum e sezonul de lucru. Cand gasim cateva ore libere venim sa ne odihnim putin.”

Dar, atentie! Specialistii in sanatate publica recomanda oamenilor sa nu se scalde si sa nu pescuiasca in lacul din orasul Vatra.

Tudor PUIU, MEDIC IGIENIST: „In apa din lacul Vatra a fost depistat vibrionul holeriform neaglutinabil. Acesta este un agent patogen care poate provoca boli diareice acute in rezultatul inghitirii.”

Specialistii de la Centrul de Sanatate Publica au prelevat probe din lacurile din municipiul Chisinau. In toate au fost depistate bacterii coliforme, asadar scaldatul reprezinta un pericol pentru sanatate.

Tudor PUIU, MEDIC IGIENIST, CENTRUL DE SANATATE PUBLICA: „De rand cu bacterii coliforme in apa mai sunt prezenti meningococi care provoaca meningita, virusul hepatitei A, care provoaca hepatita A, dezinterie, helmintiaze. Apa prezinta pericol si pentru vietatile acvatice pentru ca helmintii pot nimeri in intestinele pestilor.”

Medicii recomanda sa va abtineti si de la odihna pe plaja intrucat in nisip, anual, sunt depistate oua de helminti.

Tudor PUIU, MEDIC IGIENIST, CENTRUL DE SANATATE PUBLICA: „Ca rezultat al plimbarii si excrementelor cainilor in nisip sunt prezente ouale de helminti care prin maini murdare nimeresc in cavitatea bucala si pot provoca toxocaroza.”

Autoritatile locale sunt cele care trebuie sa atentioneze oamenii privind pericolul la care se expun atunci cand se scalda in lacurile poluate.

Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV: „Pe plaja lacului din Orasul Vatra am gasit aceasta placuta prin care primaria ii atentioneaza pe cei care vin sa se odihneasca aici ca atat apa, cat si nisipul sunt contaminate.”

Specialistii ii indeamna pe cei care decid, totusi, sa se scalde, sa nu inghita apa si sa faca dus imediat dupa ce ies din apa. In cazul in care acuzati febra, dureri in abdomen, greturi, voma sau diaree consultati de urgenta medicul de familie sau apelati la serviciul de urgenta 112.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.