Fostul deputat PSRM si actualul ambasador al R.Moldova in Federatia Rusa, Vladimir Golovatiuc, ar fi fost implicat intr-un scandal legat de hartuire sexuala a unei angajate din cadrul misiunii diplomatice de la Moscova. Din fericire, femeia a reusit sa fuga din resedinta ambasadorului.

Publicat:29.07.2021, 12:08

Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul Ministerului de Externe, cazul ar fi avut loc 3 saptamani in urma. Ambasadorul Golovatiuc a chemat-o pe angajata misiunii diplomatice sub un pretext inventat in apartamentul sau care se afla deasupra biroului de serviciu. Imediat dupa ce angajata a intrat in hall,   Vladimir Golovatiuc a iesit din biroul sau gol si excitat sexual. Doar datorita reactiei rapide, angajata a reusit sa scape din bratele ambasadorului.

Dupa ce informatia despre acest caz a ajuns la conducerea MAEIE, Golovatiuc a fost rechemat de urgenta in R.Moldova. Contactat de reporterul Deschide.MD, Vladimir Golovatiuc a declarat ca revenirea sa la Chisinau este legata de faptul ca acesta s-ar afla in concediu.

„Am revenit in R.Moldova, fiind in concediu. A fost un concediu programat inca in luna iunie, insa din cauza alegerilor parlamentare am fost nevoit sa-l aman”, a declarat el.

Rugat sa comenteze informatia cu privire la scandalul sexual in care ar fi fost implicat, ambasadorul a refuzat categoric sa ne ofere detalii, mentionand ca alte subiecte nu comenteaza.

Am incercat sa luam legatura si cu reprezentantii MAEIE pentru a afla mai multe detalii pe acest caz. Seful serviciului de presa al ministerului, Daniel Voda, ne-a declarat ca institutia se va documenta pe cazul respectiv si, ulterior, va reveni cu o reactie.

Reporterii nostri au reusit sa afle cine este angajata Ambasadei care a avut de suferit de pe urma actiunilor lui Golovatiuc. Din motive lesne de inteles nu vom divulga numele victimei.

Fiind contactata, ea ne-a declarat ca totul s-a intamplat la data de 9 iulie, curent.

„El m-a invitat la resedinta dumnealui care este amplasata in incinta ambasadei. Dumnealui avea dubii in privinta vestimentatiei pe care trebuia sa o ia la o cina. Cand eu am intrat, dumnealui nu avea haine pe el. El m-a intrebat daca eu stiu cum el ar trebui sa se imbrace, dupa care a incercat sa ma cuprinda si m-a intrebat: cum sa mearga intr-o stare atat de excitata, cum sa iasa din casa cand trebuie «calmat». Eu m-am eschivat si am reusit sa fug din resedinta. Indata dupa cele intamplate eu am anuntat colegul de la ambasada, dar si organele politiei din Rusia. Ma aflam intr-o stare de soc, intr-o stare de nervozitate maxima, profund rusinata de ceea ce mi s-a intamplat. Este inadmisibil acest lucru”, a declarat femeia.

Vladimir Golovatiuc nu i-a iertat refuzul si a inceput prin diferite metode sa o atace si sa o ponegreasca.

„Sunt in continuare socata, stresata si nedumerita. Sunt urmarita cu priviri de catre colegii mei din ambasada. Dumnealui a raspandit informatii denigratoare in privinta mea, atat in Rusia, cat si la Chisinau. A declarat ca eu sunt o femeie «cu responsabilitate sociala scazuta», ca am avut comportament inadecvat, ca l-am provocat, l-am hipnotizat. Toate aceste minciuni el le spune la Guvern, la MAEIE, la Parlament. Eu ma intorc din misiune cu o pata mare provocata de dumnealui”, mentioneaza victima lui socialistului Golovatiuc.

Femeia ne-a mai spus ca are nevoie de consultatia medicului, de asistenta medicala si de o sustinere: „Nu pot lucra, mi-a fost provocata o trauma psihologica enorma, cu consecinte grave”.

De mentionat ca Vladimir Golovatiuc a devenit eroul mai multor stiri soldate cu abateri disciplinare - filmarea vlogului lui Igor Dodon in incinta ambasadei, contrabanda cu untura de bursuc in sacii cu posta diplomatica, angajarea soferului cu permis de conducere falsificat.

La fel, canalul telegram „Culisele Diplomatiei” a mai comunicat ca Golivatiuc a perfectat amantei sale, Oxana Suruceanu, cartela de acreditare diplomatica in Rusia, atribuindu-i statut fals de angajata a ambasadei.

Precizam ca potrivit Codului penal, „hartuirea sexuala” se pedepseste cu amenda in marime de la 650 la 850 unitati conventionale, cu munca neremunerata in folosul comunitatii de la 140 la 240 de ore sau cu inchisoare de pana la 3 ani.

Sursa: