Ion Ceban solicita ca sefa Directiei Generale Educatie, Tineret si Sport, Rodica Gutu, sa-si dea demisia. Asta, dupa ce in cadrul Directiei au fost depistate mai multe incalcari.

Publicat:20.01.2020, 12:02

Ion CEBAN, PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI: "O problema grava este situatia formata la Directia Educatie, unde este sefa doamna Rodica Gutu. In ultima perioada, in aceasta Directie sunt depistate mai multe incalcari care s-au depistat de mai multi ani si straniu ca pana am venit noi, nimeni nu a semnalat aceste nereguli. Din informatiile pe care pe detin la data de 16.01.2020, in Chisinau activeaza in lipsa autorizatiei sanitare de functionare mai multe dintre gradinite. In cadrul evaluarilor petrecute in unele institutii au fost stabilite un sir de neconformitati care reprezinta factori de risc pentru starea de sanatate a copiilor si elevilor.

Pana la ziua de astazi, Directia nu a prezentat raportul cu privire la situatia anticouptie, care trebuia sa fie prezentata la data de 10 ianuarie 2020. Bine ca salariul din cauza voastra s-a dat mai tarziu, iar doamna Gutu a fugit in concediu de boala, stiind ca investigam ceea ce face dumneaei. Salariile s-au retinut, atunci cand nu trebuiau sa se retina. Eu cred ca asta s-a facut cu rea intentie."

Totodata, Ion Ceban mentioneaza ca in privinta sefei Directiei Educatie sunt foarte multe nemultumiri ale directorilor institutiilor de invatamant si ale angajatilor Directiei.

"Toate problemele le vom analiza, iar astazi cer public, doamna Gutu sa va dati demisia benevol, reveniti, va rog frumos, din acel concediu de boala si dati-va demisia benevol. Nu asteptati sa va rugam de mai multe ori si solicit toate demersurile sa fie transmise la CNA, la PG, la alte organe de drept pentru a lua atitudine in aceasta privinta. Eu foarte mult va rog ca oamenii sa nu-si mai bata joc de acest domeniu. Situatia este grava. Sper ca doamna Gutu ne priveste si o sa ia o decizie rationala in acest sens", spune Ion Ceban

Si prim-ministrul a vorbit astazi despre incalcarile comise de Rodica Gutu in cadrul acestei Directii. Ion Chicu a spus ca mai multi bugetari nu si-au primit salarii din decembrie, din cauza sefei Directiei generale educatie a municipiului Chisinau care a plecat in concediu si nu a reusit sa trimita solicitarile de plata.

Rodica Gutu a fost numita, prin concurs, in functia de sefa a Directiei Generale Educatie, Tineret si Sport Chisinau in 2018, dupa ce Tatiana Tverdohleb a demisionat ca urmare a scandalului licitatiilor trucate pentru livrarea alimentelor in scoli si gradinite.

Anterior Rodica Gutu a fost vizata intr-un conflict aparut la liceul „Dante Alighieri” din capitala, unde, la mijlocul anului 2014, aceasta a fost numita prin concurs in functia de director al institutiei. Colectivul profesoral a contestat insa in instanta decizia Ministerului Educatiei si au organizat mai multe actiuni de protest.