La mai bine de doua luni de la atacul armat de la Aeroport, soldat cu doi morti, seful politiei de frontiera a fost audiat, in calitate de banuit, in dosarul pornit pentru neglijenta in serviciu. Rosian Vasiloi spune ca va colabora cu ancheta si ca, pe durata acesteia, va solicita un concediu neplatit. Responsabilii din cadrul MAI nu au venit deocamdata cu un comentariu.

Ultimul update: 18.09.2023, 15:57 Publicat:18.09.2023, 15:56

Anuntul a fost facut de Rosian Vasiloi pe pagina sa de Facebook. In mesaj, seful politiei de frontiera spune ca a fost recunoscut in calitate de banuit de catre procurorul cu misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, in cazul atacului armat de pe Aeropor. Vasiloi scrie ca este cercetat pentru "pretinsa comitere a infractiunii de neglijenta de serviciu".

ROSIAN VASILOI, SEFUL POLITIEI DE FRONTIERA:„Astazi, 18 septembrie 2023, am fost informat cu privire la ordonanta emisa la data de 15 septembrie 2023, de catre procurorul cu misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, in care am fost recunoscut in calitate de banuit cu privire la pretinsa comitere a infractiunii de neglijenta in serviciu, legata de evenimentele tragice ce au avut loc la data de 30 iunie 2023, in sala de sosiri din Aeroportul International Chisinau."

Seful politiei de frontiera mentioneaza in text ca procurorul de caz nu a considerat necesara suspendarea sa din functie. Dar Vasiloi spune ca va solicita un concendiu neplatit pentru o perioada de peste 30 de zile. Totdata, el da asigurari ca va colabora cu ancheta si anunta ca va prezenta si un raport.

ROSIAN VASILOI, SEFUL POLITIEI DE FRONTIERA:„In calitate de conducator al institutiei si avand demnitatea de ofiter, cred cu tarie ca este esential sa contribui ca organul de urmarire penala sa colecteze toate probele si sa efectueze urmarirea penala, pentru a clarifica toate circumstantele cauzei penale si acuzatiile aduse. “

Vasiloi nu ne-a raspuns nici la apeluri, si nici la mesaj, pentru a ne comenta situatia si pentru a ne spune daca isi recunoaste vina. 
Responsabilii din cadrul Procuraturii Generale spun ca seful politiei de frontiera a fost deja audiat, insa investigatiile in cadrul anchetei continua.

Violina MORARU, PURTATOR DE CUVANT AL PROCURATURII GENERALE: „Confirmam recunoasterea si audierea in calitate de banuit a persoanei nominalizate, in cadrul cauzei penale intentate, potrivit elementelor constitutive ale componentei infractiunii de neglijenta in serviciu."

Potrivit codului penal, aceasta infractiune, soldata cu decesul unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de pana la 6 ani. Responsabilii din cadrul Ministerului de Interne nu ne-au raspuns pentru un comentariu. 

La inceputul lunii septembrie, ministrul de interne a anuntat, in cadrul prezentarii raportului privind incidentul de la Aeroport, ca seful Politiei de frontiera, Rosian Vasiloi s-a ales cu o mustrare aspra, iar 4 subalterni de-ai sai si un un secretar de stat au fost demisi. In total 9 persoane au fost sanctionate. 

Atacul armat de pe aeroport a avut loc pe 30 iunie, dupa ce unui cetatean din Tadjikistan i-a fost refuzata intrarea in Republica Moldova. Acesta a impuscat mortal un politist de frontiera si un agent de paza din cadrul aeroportului. In timpul asaltului politiei a fost ranit si atacatorul care, dupa ce s-a aflat timp de trei zile in coma, a decedat.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.