Oleg Melniciuc a inclus intentionat date false in declaratiile de avere depuse in perioada anilor 2013 – 2017. Judecatoria Anenii Noi, care a decis sentinta magistratului, a publicat sentinta motivata.

Publicat:11.10.2021, 10:39

"Inculpatul Melniciuc Oleg, in perioada anilor 2013-2017, activand in functia de Judecator, Vicepresedinte-interimar al Judecatoriei Chisinau (sediul Rascani), fiind la momentul comiterii infractiunilor, persoana cu functie de demnitate publica, al carei mod de numire este reglementat de art. 116 alin. (2) din Constitutia Republicii Moldova si de art. 11 alin. (1) din Legea nr. 544 din 20.07.1995 cu privire la statutul judecatorului, avind in virtutea acestei functii, permanent drepturi si obligatii in vederea exercitarii functiilor autoritatii publice, acceptand benevol restrictiile impuse de actele normative pentru a nu fi comise actiuni ce pot conduce la folosirea situatiei de serviciu si a autoritatii sale in interese personale, de grup si in alte interese decat cele de serviciu, a comis infractiunea de fals in declaratii caracterizata prin includerea intentionata a unor date incomplete sau false, in declaratia de avere si interese personale si infractiunea de imbogatire ilicita caracterizata prin detinerea de catre o persoana cu functie de demnitate publica, personal si prin intermediul unor terti, a bunurilor, valoarea carora depaseste substantial mijloacele dobindite si s-a constatat, in baza probelor, ca acestea nu aveau cum sa fie obtinute licit in urmatoarele circumstante: Prin Decretul Presedintelui Republicii Moldova nr. ***** din 14 iunie 2013, Melniciuc Oleg Vladimir a fost numit, pe un termen de patru ani, in functia de presedinte al Judecatoriei Riscani, municipiul Chisinau", se arata in document.

La data de 3 septembrie, Oleg Melniciuc, primul judecator trimis in instanta pentru imbogatire ilicita, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare. In vara anului 2017, procurorii au pornit un dosar penal pe numele lui Oleg Melniciuc. Magistratul este acuzat ca, in perioada 2013 –2017, ar fi inclus intentionat date incomplete sau false in declaratia de avere si interese personale, dar si ca detine bunuri valoarea carora depaseste substantial mijloacele dobandite care nu puteau fi obtinute legal. Acesta ar fi omis includerea unui venit de 48.000 de lei, obtinut sub forma de depuneri banesti de la un cetatean, pe cardul sau bancar.