Un apropiat al lui Renato Usatii este acuzat ca s-ar fi imbogatit pe seama primariei Balti. Serghei Pcela, care a condus doi ani o intreprindere a municipiului, este invinovatit ca a renuntat la autospecialele de colectare a gunoiului aduse din Romania, pentru a inchiria altele, de la propria firma, la un pret de cinci ori mai mare. Fostul functionar se declara nevinovat.

Publicat:01.12.2019, 19:55

Sute de mii de lei si-ar fi insusit fostul sef al directiei reparatii si constructii, din primaria Balti. Potrivit noului director de acolo, acuzatul, Serghei Pcela a inchiriat cinci Kamaz-uri si trei tractoare de la propria firma, in detrimentul unor autospecialelor din Romania, desi unitatile de peste Prut au o capacitate de transportare mai mare si un pret mai mic la arenda. 

„Ei evacuau gunoiul de doua ori pe zi, dar scriau ca lucreaza opt ore in zi. De exemplu, in alta zi, efectuau trei ture – la fel, opt ore. Pe data de 5, masina a efectuat doar o tura, dar au fost scrise sase ore lucratoare. Daca facem un calcul si impartim trei ture la opt ore, ar fi patru. Tractorul costa 250 de lei, iar Kamaz-ul – 275 de lei.”

Doar in octombrie, intreprinderea a achitat pentru serviciile de arenda ale unitatilor de transport 278 de mii de lei. Evacuarea unui metru cub de gunoi a costat 170 de lei. Viceprimarul de Balti, Nicolai Grigorisin, califica aceste actiuni drept un furt si considera ca Serghei Pcela a prejudiciat bugetul municipal. 

„Ma uit si imi dau seama cati bani au fost furati. Cred ca acolo au lucrat doi juristi destepti care au sters urmele, probabil.”

Serghei Pcela respinge acuzatiile.

„Documentele au ajuns la CNA. Daca vor gasi un conflict de interese, atunci poftim, sunt gata sa raspund in fata legii. Eu nu am incheiat acest contract. Este un contratct semnat de Hmarnii in luna ianuarie. Eu nu am nici o legatura cu aceasta firma.”

Mai mult, acesta spune ca arenda autospecialelor din Romania era mai costisitoare, decat sustine actuala administratie a intreprinderii municipale.

„Am avut nevoie de inca doua unitati de transport pentru ca nu faceam fata volumului mare de lucru. Era luna septembrie-octombrie.”

Administratia actuala a directiei municipale vizate din Balti urmeaza sa transmite actele necesare catre CNA. Totodata, va fi efectuat un audit in cadrul intreprinderii.