In timp ce ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, sustine ca acest acord este foarte important pentru Republica Moldova, iar pretul de 73 de dolari este mic in comparatie cu cel pe care trebuie sa-l achite tara noastra pe bursa romana, expertul energetic, Sergiu Tofilat il contrazice. Acesta sustine ca decizia data este luata in graba si nu este convenabila pentru noi, ci pentru cei din stanga Nistrului, intrucat malul drept poate cumpara energie si gaz din alte surse. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.
Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: " In primul rand trebuie sa vedem cu ce comparam, cand spunem mai scump. Comparativ cu cel pe care il cumparam de pe bursa din Romania, este probabil cel mai bun pret pe care putem sa-l avem la energia electrica. Eu o sa spun care a fost argumentul asa-numitor autoritati din Transnistria referitor la 73 de dolari. Deci, gazul care aceste 5,7, trebuie sa pornim si sa spunem clar ca el nu ajunge nici malului drept si nici malului stang, respectiv tinand cont ca malul stang va trebui sa aloce o mare parte din gaz pentru producerea energiei electrice, pentru malul drept si nu doar pentru luna decembrie, dar intelegerea este si pentru ianuarie, februarie, martie, deci respectiv industie pe care o au ei acolo nu va putea functiona in capacitate maxima. Maxim 20 la suta, maxim ce va putea functiona asa numita industrie. Respectiv, asta a fost la negocieri. Trebuie sa spun acum cu text deschis, ei initial au vrut un pret de 82 de dolari. Am ajuns la mijloc, la acel pret de 73 de dolari."
Intrebat cum s-a ajuns la un pret de 73 de dolari pentru energia electrica, Andrei Spinu sustine ca in urma negocierilor indelungate cu malul stang.
Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "Pentru ca asa am ajuns in urma negocierilor, nu este ca eu vin si bat cu pumnul in masa si zice Andrei 62 de dolari. In cazul dat, eu cred ca are mai mult nevoie cetatenii tarii de pe ambele maluri, ori astazi am vazut risc de deconectari, in urma atacurilor cu rachete din partea Rusiei. Ceea ce ar putea duce iar la caderea. In momentul cand producem mai mult pe intern, acest risc se micsoreaza. Suntem la inceput de iarna, de acest contract are nevoie atat oamenii de pe malul drept cat si oamenii de pe malul stang. Argumentul lor economic este nu va putea functiona industria la 100 de procente, astfel are nevoie de a recupera de undeva macar un pic. Si aici cumva a venit negocierea si am ajuns la 73 de dolari. Acele venituri care le vor permite sa achite pensii, salarii pe care le au oamenii din partea stanga a Nistrului."
Ulterior, Sergiu Tofilat l-a contrazis pe viceprim-ministrul si a afirmat ca Republica Moldova s-a grabit la incheierea acestui contract, deoarece situatia data aduce beneficii doar pentru malul stang.
Sergiu TOFILAT, EXPERT: "Noi, malul drept poate cumpara si energie si gaz din alte surse, deci noi nu ne grabim, avem timp sa asteptam. Malul stang fara a procesa gaz in energie si fara a o livra malului drept falimenteaza. Chiar pe 4 noiembrie, asa-numitul presedinte Krasnoselski, a transmis un proiect de lege si a fost votat in aceasi zi de asa-zisul soviet suprem prin care au inghetat toate investitiile, fondul rutier, fondul de dezvoltare, deci ei toate rezervele pe care le aveau planificate pentru investitii au fost inghetate si soldurile de pe fiecare cont au fost trimise in contul de rezerva la asa-numitul lor buget, ca sa aiba din ce plati pensiile si salariile. Daca luam bugetul lor pe ultimii trei ani, 50 la suta din cheltuielile bugetare sunt finantate din contul special de gaze. Iata noi procuram energie de la MoldGRES si ei se achita cu Transgaz Pridnistrovie si banii pleaca nu la Moldovagaz, dar in bugetul lor. Si tot ce numim noi impozite si incasari de la industrie e al lor. Acum, deoarece asa-numitul ministru al energeticii, au spus ca ei au bani pana la sfarsitul lui decembrie, pentru ca nu mai vand energie noua si daca noi nu ne grabim la ei e jale."
Ulterior, Spinu a mentionat ca o altfel de decizie ar putea genera o criza umanitara in stanga Nistrului.
Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "Domnul Tofilat eu vreau sa pornim de la o alta intrebare care este obiectivul nostru la inceput de iarna? Sa rezolvam conflictul trasnistrean, sa creem o criza umanitara acolo? In functie de obiectivul pe care vrem sa-l atingem pentru aceasta iarna porti negocieri si incerci sa ajungi la aceste intelegeri. Respectiv, noi am pornit de la obiectivul sa asiguram cetatenii de pe ambele maluri cu energie electrica si gaz. Repet, suntem intr-un proces de negociere, de discutie care nu este apropo din ultimile zile, dar este de la inceputul lunii noiembrie. Tineti minte ca la inceputul lunii noiembrie nu am reusit sa ajungem la o intelegere pe cantitatea de energie electrica pe care trebuie sa o livreze, ceea ce am reusit acum, la inceputul lunii decembrie si eu cred ca este un rezultat bun si asta a fost compromisul rezonabil la care am putut sa ajungem. Pe deoparte sa ne asiguram ca din gazul pe care vine de la Gazprom asiguram cu electricitate si mlul drept si malul stang si pe de alta parte avem un pret care este un pic mai mare, dar care va duce la scaderea tarifului pentru cetatenii nostri."
La 3 decembrie, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie. Astfel, cantitatea pentru ultima luna a anului va fi de aproximativ 204 mii MW la un pret de 73 de dolari. Spinu mentioneaza ca aceasta cantitate, impreuna cu contractele bilaterale din Romania, e suficienta pentru tot consumul malului drept al Nistrului. Mai mult decat atat, acesta a precizat ca energia electrica ar putea fi mai ieftina, asta dupa ce saptamana viitoare ANRE va reduce tariful la energie electrica.
Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 5 decembrie.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.