Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie. Astfel, cantitatea pentru ultima luna a anului va fi de aproximativ 204 mii MW la un pret de 73 de dolari. Spinu mentioneaza ca aceasta cantitate, impreuna cu contractele bilaterale din Romania, e suficienta pentru tot consumul malului drept al Nistrului. 

Ultimul update: 03.12.2022, 17:08 Publicat:03.12.2022, 17:08

Totodata, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale mentioneaza ca Moldovagaz va livra 5,7 milioane metri cubi de gaz pe zi malului stang al Nistrului, inclusiv Centralei de la Cuciurgan. 

„CSE si ANRE urmeaza sa decida referitor la reducerea tarifului la energia electrica. Cetatenii vor plati mai putin pentru electricitate”, a scris Spinu pe facebook. 

De asemenea, ministrul Andrei Spinu a precizat ca responsabilii de la Energocom si Centrala de la Cuciurgan au convenit sa analizeze optiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toata tara cu electricitate. 

„Aceasta contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetatenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrica si gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”, a adaugat ministrul. 

Andrei Spinu a mai spus ca odata cu semnare acestui contract, se reduce si riscul deconectarilor masive de la electricitate.

Pe 31 octombrie ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca pentru luna noiembrie nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. Astfel, de la inceputul lunii noiembrie partea dreapta a Nistrului nu a primit energie electrica de la Cuciurgan, energia electrica fiind procurata din Romania. 

La sfarsitul lunii noiembrie, responsabilii de la Energocom au anuntat ca timp de o luna intreprinderea a cumparat din Romania energie electrica de 51,6 milioane de euro. Asta constituind doar 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind si cele mai costisitoare achizitii din domeniu. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.