Si-au luat cratite, tigai si linguri de la bucatarie si au venit sa faca galagie la Parlament. Proprietari de restaurante si hoteluri au protestat impotriva majorarii cotei TVA in sectorul Horeca. Deputatii nu au discutat astazi in Parlament acest subiect, fiind amanat pentru sedinta de maine.

Publicat:15.08.2019, 18:11

Proprietarii de restaurante spun ca daca TVA-ul va creste din nou pana la 20 de procente, atunci multe localuri ar putea da faliment. 

Mihai AGARAMAN, PROPRIETAR DE RESTAURANT:”Se vor mari in termen scurt preturile , se va scadea nivelul investitiilor in domeniu. - Ati spus ca ar putea creste preturile la bucate, de ce nu au scazut atunci cand TVA-ul a fost de 10 procente? - In HORECA preturile nu se schimba usor, dureaza.” 

Proprietarii localurilor spun ca au venit in fata Parlamentului sa-i convinga pe deputati sa nu voteze proiectul Guvernului. 

Dumitru CEBOTARESCU, PROPRIETAR DE RESTAURANTE: “Vrem sa fim auziti si sa lucram in tara. Vrem sa nu fie majorata rata de tva la 20 de procente care este dubla comparativ cu Romania. Speram ca totusi deputatii o sa ne auda ca suntem aici si sa vada oamenii care fara plata isi exprima dorinta.” 

Printre protestatari a fost si Calin Vieru care la fel detine cateva restaurante in Chisinau. 

Calin VIERU, OM DE AFACERI: "A aparut o sansa ca Moldova sa se ridice din genunchi, iar domeniul turismului sa se dezvolte, acum acest lucru ar putea sa nu se intample.”

Si cativa angajati au venit sa-si sustina sefii.

”Eu lucrez manager in restaurant. -Cum te va afecta pe tine aceasta majorare ? - Cred ca in viitor nu voi mai avea motivatia sa-mi deschid propriul restaurant.” 

Iar acest tanar este, de doi ani, bucatar-sef la un restaurant. Spune ca ar putea pleca din tara daca nu va avea aici un salariu care sa-i asigure un trai decent. 

“Am prins perioada 2017 cand era TVA de 20 de procente si am si un exemplu, iata aceasta cratita este de pe timpul de atunci, iar asta este de cand TAVA era 10 procente. Atunci cand erau 20 de procente nu era posibil de creat conditii bune de munca.” 

Premierul Maia Sandu a spus ca acum nu exista alta solutie decat majorarea acestei taxe. 

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Noi ne dorim sa ajungem acolo in situatia in care o sa largim baza de impozitare, sa ne asiguram ca nu mai este evaziune fiscala, ca toata lumea plateste impozitele atunci o sa putem sa discutam si despre micsorarea ratei de impozitare.” 

Luni, proprietarii de cafenele si restaurante si-au inchis localurile – unii pentru jumatate de ora, altii pentru intreaga zi, in semn de protest dupa ce ministerul finantelor a anuntat ca va creste cota TVA pentru sectorul HORECA de la 10, la 20 la suta dupa ce democratii au redus-o in toamna anului 2018. Gavrilita sustine ca daca nu recurge la acest pas, Republica Moldova nu va mai primi bani de la FMI.