Simbolurile V si Z, dar si panglica Sfantul Gheorghe, interzise in Republica Moldova, au fost desenate noaptea trecuta pe o sosea din Autonomia Gagauza. Persoane necunoscute au scris pe asfalt in limba rusa “Gagauzia e cu voi”, folosind aceste semne, care reprezinta agresiunea armatei ruse in Ucraina. Conform Codului Contraventional, cei care folosesc simbolurile V si Z, sau panglica Sfantul Gheorghe primesc amenzi de pana la 30 de mii de lei.

Ultimul update: 04.05.2022, 10:29 Publicat:04.05.2022, 10:22

Simbolurile au aparut peste noapte pe carosabilul de la iesirea din satul Tomai, Ceadir-Lunga. Politia s-a autosesizat si a venit la fata locului pentru a documenta cazul.

Olga DUTCA, OFITER DE PRESA AL INSPECTORATULUI DE POLITIE CEADIR-LUNGA: “Pe carosabil a fost aplicat cu vopsea mesajul “Gagauzia e cu voi”, fiind evidentiate simbolurile Z si V. Pe acest caz a fost initiata o ancheta, in baza careia va fi luata o decizie in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.”

Despre panglica Sfantul Gheorghe insa, la fel interzisa pe teritoriul Republicii Moldova, purtatorul de cuvant al politiei din regiune nu a mentionat nimic. Un caz similar a avut loc pe 15 aprilie si in satul Copceac, din Autonmia Gagauza, unde tot pe asfalt a fost scris un mesaj in sustinerea Rusiei, fraza insotita de simbolurile agresiunii ruse. Iar cu o zi mai devreme, la Balti, a fost vandalizata o blindata din fata Brigazii 1 Infanterie Motorizata, care reprezinta un monument dedicat eroilor cazuri in razboiul de pe Nistru. Cateva zile mai tarziu, politia a identificat si retinut un suspect pe acest caz.

Aceste simboluri cu care sunt inscriptionate blindatele armatei ruse care a invadat Ucraina, dar si panglica Sfantul Gheorghe, au fost interzise in tara noastra pe 20 aprilie, cu votul deputatilor PAS.

Ieri, bascanul autonomiei gagauze, Irina Vlah, a semnat o lege adoptata de Adunarea Populara din autonomie, prin care a permis folosirea panglicii Sfantul Gheorghe in regiune. Chiar si asa, seful IGP a anuntat ca politia respecta doar legile aprobate de Parlament si ca vor fi amendati toti cei care le vor incalca. Amenzile pentru persoanele fizice care nu vor tine cont de prevederile legale, in acest sens, ajung pana la 9 mii de lei, pentru persoanele juridice - pana la 30 de mii de lei, in timp ce functionarii publici pot fi amendati cu 18 mii de lei.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.