Avem deficit de lumina, dar deconectari nu vor fi, cel putin astazi. Autoritatile anunta ca centrala Cuciurgan livreaza malului drept al Nistrului 50 la suta din necesarul de energie electrica, astfel a redus livrarile cu 20 la suta, invocand volumele limitate de gaz. O alta parte din energia electrica necesara o primim din Romania, iar restul vin in baza unei intelegeri de urgenta cu tarile din regiune, anunta Moldelectrica.

Publicat:24.10.2022, 20:34

Victor BINZARI, DIRECTOR ENERGOCOM: „Astazi primim de la Cuciurgan doar 50% din ceea ce avem nevoie pentru Republica Moldova. Pana acum am primit 70%, deci cu 20 la suta mai putin.”

Se intampla pentru ca astazi Moldovagaz a marit volumul de gaz pentru stanga Nistrului. Cel putin despre asta a anuntat ministrul infrastructurii, fara sa ofere informatii despre cantitatea suplimentara livrata sau pret. Am incercat sa aflam detalii de la seful Moldovagaz, dar acesta ne-a spus ca informatia este comerciala si nu poate fi divulgata.

Vadim CEBAN, DIRECTOR MOLDOVAGAZ: „Informatia este comerciala si nu poate fi divulgata. Aceste volume sunt redistribuite intre MGZ si TTG. Consumatorii nostri nu vor suporta aceste cheltuieli.”

 „Restul din necesarul de energie electrica de unde il primim astazi?”

Victor BINZARI, DIRECTOR ENERGOCOM: „Pe de o  parte noi avem doua contracte semnate cu Nuclearelectrica si Hidroelectrica (n.red.- companii din Romania) care ne ofera o cantitate de energie, iar in rest este un ajutor de avarie care este semnat de operatorul de sistem Moldelectrica.”

Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „A fost o intelegere intre operatorii sistemelor de transport din regiune. Moldelectrica a apelat la operatorii sistemelor de transport din Ucraina, din Romania, din Ungaria, din Slovacia, din Polonia si am primit acceptul de a importa pana la 500 de mwh comercial in hotarul Romania-Moldova. Deci, a fost un apel, s-a dat curs si suntem foarte recunoscatori la colegii din tarile vecine.”

Costul energiei de avariere va fi facturat la sfarsitul lunii, sustine directorul Energocom, care mai afirma ca acum intreprinderea duce negocieri cu cativa traideri atat din Romania, cat si de pe piata UE pentru a suplini pentru ziua de maine necesarul de energie.

Victor BINZARI, DIRECTOR ENERGOCOM: „Chiar la moment discutam cu OMVPetrom-ul, el a fost deja discutat intre Guvernul Republicii Moldova si colegii din Romania, de la ministerul energeticii. Noi purtam niste negocieri tehnice deja pe partea acestui contract, il discutam, posibil pana la sfarsitul zilei sa-l avem incheiat. 450 de roni posibil sa fie acel pret. Acest lucru se discuta si se negociaza la Guvern acum cu ei.”

Victor Binzari sustine ca cea mai mare problema acum este sa identifice surse la un pret accesibil.

Victor BINZARI, DIRECTOR ENERGOCOM: „Energie exista, doar ca la asa preturi care se vinde, la 300, la 400, la 500 de euro este prea mult pentru Republica Moldova.”

Vineri, cel mai mare distriuitor de energie din tara, Premier Energy a anuntat despre un deficit de energie in retea, facand apel catre consumatori sa economiseasca, altfel sunt posibile deconectari in evantai. Moldelectrica si Energocom au precizat ca deficitul vine pentru ca, capacitatea tehnica de transportare din Romania spre Moldova este limitata la 165 de Mwh. 

Tot vineri, liderul separatist de la Tiraspol a anuntat ca din cauza lipsei gazului, incepand de astazi Centrala de la Cuciurgan va reduce livrarile de curent catre malul drept al Nistrului pana la 27%, din cele 70 la suta pe care ni le asigura pana ieri.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.