Se plang ca sunt amendati fara temei. Mai multi soferi care conduc masini cu volanul pe dreapta sustin ca au primit amenzi, desi conform legii, ei au dreptul sa circule pe timp de zi. Oamenii legii sustin ca sanctionati pot fi soferii acestor masini doar daca merg noaptea. Si asta pentru ca farurile lor ii orbesc pe ceilalti conducatori auto.

Publicat:14.04.2017, 07:15


Stabilit in Marea Britanie de mai bine de patru ani, Victor Ciochina a revenit acasa acum o saptamana. Conduce o masina cu volanul pe dreapta, iar cand a intrat in tara, politistii de frontiera i-ar fi spus ca nu va avea probleme din aceasta cauza. Ajuns in satul de bastina, insa ...surpriza.

Victor CIOCHINA  "La intrare in Rezina un echipaj de patrulare m-a tras pe dreapta avertizandu-ma ca nu am dreptul sa conduc cu volanul pe dreapta in Republica Moldova. Vama ne da voie sa intram in R. Moldova, dar politia nu ne da voie sa ne aflam pe teritoriul R. Moldova.”

Ministerul Transporturilor afirma ca soferii cu automobile cu volanul pe dreapta pot circula pe drumurile din tara doar ziua, noaptea fiind interzisa deplasarea lor.

Maria DASTIC, OFITER DE PRESÄ‚, MINISTERUL TRANSPORTURILOR "Masinile cu volanul pe dreapta aflate in traficul international au dreptul sa circule pe drumurile nationale timp de zi pana la 180 de zile.”

Noaptea, farurile masinilor cu volanul pe dreapta pot orbi soferii care vin din sens opus, afirma oamenii legii. Asa ca, spun autoritatile, agentii de patrulare au tot dreptul sa amendeze soferii care conduc astfel de masini, insa doar daca ei circula noaptea. Totusi, in regulamentul circulatiei rutiere nu sunt prevazute orele in care este valabila interdictia.

Gheorghe MARIAN, SPECIALIST SUPERIOR, INSPECTORATUL AUTO DE STAT  "Cand afara e noapte, e intuneric. Daca se deplaseaza doar noaptea poate sa sanctioneze.”

Ceea ce e scris pe hartie nu se respecta in realitate, sustine un sofer, care spune ca acum doua saptamani, in plina zi, a fost tras pe dreapta si amendat cu 450 de lei.

Eduard, SOFER "Am fost oprit de politie si mi-a spus ca nu am dreptul sa explotez automobilul pentru ca volanul este pe dreapta. Era mijlocul zilei. Am achitat amenda, iar a doua zi iarasi am fost oprit si iarasi o amenda maxima de 15 unitati conventionale si trei puncte de penalizare."

Nu si-a platit cea de-a doua amenda si a contestat procesul-verbal in judecata.

Din 2007, in Republica Moldova este interzisa inmatricularea automobilelor cu volan pe dreapta.