Expertul politic, Stefan Gligor, vine cu o critica dura la adresa lui Andrei Spinu, in legatura cu datoria de 74 milioane de dolari care Moldovagaz trebuie sa o achite pana maine seara, pentru ca Gazprom sa nu inceteze furnizarea de gaze.

Publicat:23.11.2021, 12:32

Stefan GLIGOR, EXPERT POLITIC: "Ieri, Andrei Spinu ne spunea ca nu cunoaste continutul notificarii inaintate de Gazprom, ca va face cunostinta si va reveni suplimentar. Astazi ne spune ca "Datoria Republicii Moldova fata de Gazprom s-a creat din cauza achizitionarii gazului in luna octombrie la pret de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna respectiva nu a acoperit diferenta." 

Stefan Gligor mentioneaza ca consumatorii erau facturati cu circa 148 dolari pentru o mie de metri cub, in timp ce se cumpara mia de metri cub cu 790 dolari.

Stefan GLIGOR, EXPERT POLITIC: "Adica pina ieri Spinu nu stia asta? Trebuia Gazprom sa ne dea notificarea de deconectare? Cu certitudine stia. Conform Protocolului semnat de Spinu in numele Republicii Moldova pe 29 octombrie, prin p. 8 acesta si-a asumat obligatia prin intermediul Comisiei cu privire la situatia exceptionala in domeniul energetic - sa aloce sumele suplimentare (diferenta) necesare pentru achitarea gazelor consumate de malul drept in lunile octombrie-noiembrie 2021. In aceasta situatie ma intreb cat de incompetent sau iresponsabil trebuie sa fii, incat sa-ti asumi o astfel de obligatie, sa nu o onorezi si nici sa nu explici propriilor cetateni ca statul si-a asumat obligatia sa achite diferenta??Este cert ca dl Spinu in calitatea sa de "manager de talie internationala" trebuie sa-si asume deplina responsabilitate pentru aceasta criza."

Gazprom a semnat un contract cu Moldova, cu conditia achitarii 100% a platilor curente pentru gaze, urmatorul termen limita a venit pe 22 noiembrie, in acest sens, compania a sesizat Republica Moldova ca in 48 de ore va inceta furnizarea de gaze catre aceasta daca nu va primiti plata datorata, a spus purtatorul de cuvant Gazprom Sergey Kupriyanov la postul de televiziune Russia 24.