Tanarul cu dizabilitati, care a povestit despre viata pe care a dus-o la orfelinatul din Orhei, a fost amendat de politie cu 2400 de lei pentru calomnie. In timp ce avocatii spun ca acest lucru este un abuz, seful IGP sustine ca s-a actionat conform legii. Intre timp, fostul beneficiar ne-a spus ca ar fi fost amenintat de administratia orfelinatului ca va fi dat afara din locuinta sociala in care traieste, daca va continua sa faca dezvaluiri.

Publicat:09.09.2022, 01:30

Marcel LEMNARU, FOST BENEFICIAR AL ORFELINATULUI DIN ORHEI: “Eu ieri am fost vizitat de catre adjunctul inspectoratului de politie de la Orhei, care mi-a adus o amenda, pe care trebuia sa o achit cat mai rapid.”

Marcel Lemnaru a achitat amenda de 2400 de lei, in conditiile in care pensia sa de invaliditate este de aproape o mie de lei.
Politia l-a amendat dupa ce directorul adjunct al orfelinatului a depus o plangere pentru calomnie, in urma dezvaluirilor facute de tanar despre viata pe care a dus-o la centru. Am incercat sa aflam de la politie in baza caror probe au stabilit ca e vorba de calomnie. Intr-un mesaj, reprezentantii Inspectoratului de Politie din Orhei ne-au spus doar ca...

INSPECTORATUL DE POLITIE ORHEI: “In urma examinarii cazului, persoana a fost sanctionata pentru calomnie. In cazul in care aceasta nu este de acord cu decizia agentului constatator, o poate contesta.”

Seful IGP ne-a spus ca si anterior baiatul a vorbit despre presupusele abuzuri din partea conducerii orfelinatului, dar ca declaratiile acestuia nu s-ar fi adeverit.

Viorel CERNAUTEANU, SEFUL IGP: “Atunci cand o persoana declara o anumita informatie, care este vadit falsa despre alta persoana, se catalogheaza ca calomnie, conform Codului Contraventional. Faptul ca s-a aplicat o amenda unei persoane fara a tine cont de aspectul sau social si statutul tanarului – este o problema, pentru care imi cer scuze.”

Intre timp, avocatul poporului, Ceslav Panico, ne-a spus ca va analiza cazul si va reveni cu un comentariu. Potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, politia a facut abuz de putere.

Iulian RUSANOVSCHI, AVOCAT: “Am ramas surprins sa vad un abuz nu din partea lui Marcel Lemnaru, ci din partea politiei. Fiindca toate informatiile prezentate de acest tanar nu reprezinta o calomnie. Ceea ce dezvaluie dumnealui, reprezinta retrairile lui personale, suferintele lui, fara a face un atac la vreo persoana, si nu inteleg de ce politia a reactionat cu o viteza atat de mare, ca sa fie amendat. Nu exista nicio proba care a fost luata in calcul.”

Tanarul a fost amendat dupa ce a povestit despre faptul ca, in perioada cat a trait la orfelinatul din Orhei, el, dar si colegii sai, ar fi fost batuti si hraniti prost. Astazi baiatul ne-a spus ca a fost sunat de administratia centrului si amenintat ca va fi dat afara din locuinta sociala, lucru negat de conducerea institutiei.

Marcel LEMNARU, FOST BENEFICIAR AL ORFELINATULUI DIN ORHEI: “Mi s-a spus asa: daca eu nu ma linistesc si daca mai continui cu filmarile si reportajele, atunci imi voi pierde locul de la locuinta protejata, unde stau cu trei beneficiari. Imi este frica sa nu raman pe drumuri."

Ana RACHIERU, SEF SERVICII SOCIALE, CASA-INTERNAT PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI, ORHEI: “Nu l-am amenintat cu nimic. Am probe ca nu l-am amenintat deoarece am inscris discutia mea cu Marcel.”

Zinaida TCACENCO, DIRECTOR INTERIMAR CASA-INTERNAT PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI, ORHEI: “Daca, conform regulamentului, beneficiarul are mai multe incalcari, el poate pierde locul de trai.
   - Ce inseamna mai multe incalcari?
   - Abateri de la disciplina.
   - Vreti sa spuneti ca a vorbi cu presa este o abatere de la disciplina?
   - Nu, sunt puncte in regulament care vorbesc concret.”

Agentia Nationala de Protectie Sociala, in subordinea careia se afla orfelinatul, ne-a spus ca va veni in cateva zile cu un raport despre situatia de la orfelinat, dupa ce ieri, o comisie a fost trimisa la centru. Pana atunci, Marcel Lemnaru sustine ca va contesta procesul verbal care i s-a intocmit si ca nu va renunta la declaratiile sale.

“Eu am spus tot ce se intampla in acest orfelinat.”