Imediat ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova va aproba noile tarife, Ministerul Economiei și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării vor lucra pentru a identifica măsurile de susținere a cetățenilor și a companiilor afectate de creșterea tarifelor la energie electrică. Recean a menționat că printre acestea se numără compensarea parțială a cheltuielilor pentru o perioadă limitată de 3 până la 6 luni, dar și subvenționarea investițiilor în eficiența energetică.

Publicat:30.12.2024, 10:04

Premierul a subliniat că vor fi sprijinite, în mod special, companiile care produc produse alimentare și cele care riscă să își piardă competitivitatea din cauza creșterii tarifelor. 

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:  „Îi vom susține în două moduri. Primul este compensarea parțială a creșterii acestor cheltuieli pentru o perioadă limitată între 3 și 6 luni. În paralel cu subvenționarea investițiilor în eficiența energetică.”

Totodată, Recean a comentat și situația politică din țară, criticând politicienii care încearcă să pună presiune asupra Guvernului, acuzându-i de speculații politice și de intenția de a pune pe umerii cetățenilor o datorie inexistentă de peste 700 de milioane de dolari. 

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:  „Este pentru prima dată când bufonii ăstia și speculanți politici ai Kremlinului de aici de la Chișinău încearcă să pună presiune peste Guvern să accepte să pună pe umerii cetățenilor o datorie de peste 700 de milioane de dolari. Ori această datorie nu există. O fi fost ei cheltuiți pe iahturi, pe vacanțe, dar nu au fost cheltuiți de către cetățenii Republicii Moldova.”

Premierul a precizat că aceasta nu este o problemă politică, ci una de patriotism și demnitate națională, subliniind că datoria respectivă nu a fost creată de cetățenii Republicii Moldova.

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:  „Și parcă văd iată un spectacol care urmează. Se va identifica un așa numit salvator al situației. Este așa un fel de competiție cine este mai vocal și mai obidient. Ca să fie clar, socialiștii, Dodon, insistă Republica Moldova să recunoască această datorie inexistentă. Vreau să le reamintesc acetor bufoni că nu este acum vorba despre politică sau despre partide. Noi acum vorbim despre patriotism, despre țară, despre demnitate, sau cum zic ei, despre credință.”

Zilele trecute Termoelectrica și CET-Nord au depus cereri la ANRE pentru majorarea tarifelor la căldură. Motivul principal invocat – creșterea prețului la gazele naturale. Dacă solicitările vor fi aprobate, consumatorii casnici vor achita cu peste 700 de lei mai mult pentru o gigacalorie, ceea ce înseamnă o majorare cu circa 40 la sută.

Totodată, Gazprom a anunțat sâmbătă că a transmis o notificare către Moldovagaz în care anunță că din 1 ianuarie nu va mai livra gaze naturale către Republica Moldova. Motivul invocat de concernul rus, într-o postare pe Telegram, fiind neachitarea pretinselor datorii ale Moldovagaz. 

Astfel, Chișinăul va cumpăra cantitatea necesară din România sau din alte țări europene. În orele de vârf, când nu este suficientă energie sau nu avem posibilitatea să importăm mai mult va fi deconectată lumina. Responsabilii de la ministerul energiei care au publicat informații detaliate despre cât curent consumă țara noastră și de unde va fi luat necesarul de energie electrică, îndeamnă cetățenii facă economii pentru a fi evitate deconectările în evantai, în contextul în  care cel puțin două procente din consum va rămâne neacoperit.

Citeste si : De la 1 ianuarie, Chișinăul va cumpăra energie electrică din România și alte țări europene, odată ce Tiraspolul va sista livrările către malul drept. În orele de vârf însă, 2% din necesar ar putea fi neacoperit - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.