Termenul de depunere a declarațiilor beneficiarilor efectivi va fi extins până la finele anului 2025. Anunțul a fost făcut de directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu. Asta, după ce în ultimele zile, tot mai mulți antreprenori s-au revoltat și s-au arătat nemulțumiți de faptul că abia acum au aflat că au obligația de a depune declarația privind beneficiarul efectiv până pe 31 decembrie 2024, iar amenzile pentru nonconformare sunt usturătoare.
Mircea, EȘANU, DIRECTOR ASP: „Agenția Servicii Publice nu stabilește amenzi, nu acordă amenzi, nu stabilește legi sau spune exact procedurile cum este definit un beneficiar activ. Iată de ce în ultimele câteva zile noi am fost în discuții foarte aprinse ca să găsim o soluție cu toate instituțiile interesat. În primul rând s-a discutat cu colegii din Parlament, cei de la spălarea banilor, autoritățile fiscale, Cancelaria de Stat. Pot să comunic faptul că pentru a detensiona situația se va extinde în cel mai scurt timp, de către Parlament, termenul de depunere a declarațiilor beneficiarilor efectivi cu un an de zile - până la finele anului 2025.”
Totodată, Eșanu a mai menționat că în primăvara acestui an urmează să fie lansată o nouă platformă automatizată ca să permită cetățenilor un proces foarte ușor de depunere inclusiv a acestor declarații.
Mircea, EȘANU, DIRECTOR ASP:„Tot în această primăvară se va interveni și pe partea de tarife ca să nu fie percepută o taxă exagerată pentru declararea beneficiarilor efectivi.”
Tarifele pentru înregistrare nu au fost modificate din 2016. Acum, pentru întreprinzători individuali taxa este de 364 lei, iar pentru SRL-uri este de 1149 lei. Pentru entitățile eligibile, acest proces este gratuit (ex. ONG-uri, fundații, sindicate).
Ce este beneficiarul efectiv?
Beneficiarul efectiv este persoana fizică ce deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea folosirii entităților juridice în scopuri ilegale. Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele din Uniunea Europeană, permițând monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.
Declararea beneficiarilor este obligatorie doar pentru cei care au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni.
Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație
Cererile pot fi expediate electronic la be@asp.gov.md, fără a mai fi nevoie să vă prezentați la sediile ASP.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508