La Tiraspol a avut loc astazi prima intrevedere din acest an in formatul de negocieri 1+1. Acolo viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a avut o runda de discutii cu asa-numitul sef al departamentului local de externe, Vitali Ignatiev. Pe ordinea de zi au fost mai multe subiecte, printre care legea separatismului, care a starnit un val de critici la Tiraspol. Deputatii PAS, care au votat proiectul de lege, au argumentat anterior necesitatea acestuia, facand referire la structurile ilegale constituite in regiunea transnistreana.

Publicat:17.02.2023, 22:28

Prima reuniunie in formatul 1+1 din acest an a avut loc la Tiraspol la sediul Misiunii OSCE. Acolo viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian s-a intalnit cu asa-numitul sef al departamentului local de externe, Vitali Ignatiev. In cadrul discutiilor, Tiraspolul si-a anuntat nemultumirea fata de legea separatismului. Reprezentantii de la Chisinau au dat insa asigurari ca aceasta nu va afecta formatul de negocieri.

Mariana SARA, PURTATORUL DE CUVANT AL BIROULUI POLITICI DE REINTEGRARE:In reactia Chisinaului s-a enuntat ca prevederile respective nu vor reprezenta un impediment pentru continuarea interactiunii in formatele de negocieri curente privind reglementarea transnistreana. Acestea au detaliat aplicabilitatea prevederilor art.32 alin.(3) din Constitutia Republicii Moldova si reglementeaza modalitatile de raspuns la potentiale riscuri si vulnerabilitati la adresa securitatii nationale, suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii.”  

Legea separatismului a fost votata in lectura finala la inceputul lunii februarie. Deputatii PAS, care au votat proiectul de lege, au argumentat necesitatea acestuia, facand referire la structuri ilegale constituite in regiunea transnistreana. Infractiunea de separatism, ce prevede actiunea de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova va fi predepsita cu inchisoare de pana la 10 ani sau cu amenda de sute de mii de lei. Tiraspolul, dar si Moscova au calificat legea drept un act de agresiune care pune in pericol reglementarea conflictului transnistrean.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508