Toti pasagerii, care au zburat intr-un avion cu femeia infectata, au fost lasati sa plece acasa si sa contacteze cu familiile lor. Desi acestia au ajuns pe aeroport ieri, la miezul zilei, abia seara tarziu autoritatile le-au cerut oamenilor sa stea in carantina la domiciliu, timp de 14 zile. Dintre cele 145 de persoane aflate la bord, responsabilii au reusit sa identifice doar 45.

Publicat:08.03.2020, 19:20

“Presa a fost anuntata cand am avut rezultatul final. Reactia dureaza, se efectueaza in 3 etape. Trebuia sa fim siguri.”

Trecusera mai bine de noua ore din momentul cand avionul a aterizat pe aeroportul Chisinau si oamenii au fost lasati sa plece acasa, pana cand acestia au aflat ca printre pasageri era o femeie infectata. In tot acest timp, persoanele aflate la bord au interactionat cu familiile si rudele lor.

Viorica DUMBRAVEANU, MINISTRUL SANATATII:“Au fost contactate, au fost informate ca a fost la bord o pesoana infectat cu coronavirus. Au fost anuntati si despre obligativitatea de a sta in carantina 14 zile. Acele date care au indicat date eronate in fisele epidimiologice sunt deja cautate in teritoriu.”

Autoritatile sustin ca au luat primele masuri, atunci cand au fost gata rezultatele testului pentru Covid-19, pentru ca asa spune regulamentul. Din cei 145 de pasageri, au fost identificati deocamdata doar 45, printre care sunt si 10 ucraineni. Intre timp, fostul Ministru al Sanataii, Ala Nemerenco, sustine ca femeia bolnava de coronavirus si-a pierdut constinta in avion, in timpul zborului. Intrebata de ce pacienta nu a fost izolata imediat dupa incident, Viorica Dumbraveanu a spus ca...

Viorica DUMBRAVEANU, MINISTRUL SANATATII: “Era vorba despre un caz suspect, nu era vorba despre un caz confirmat".

Totodata, in primul comunicat emis de Ministerul Sanatatii se arata ca moldoveanca infectata a venit din orasul italian Bergamo, ca mai apoi responsabilii sa ne spuna ca este vorba despre Milano, dand vina pe o eroare tehnica.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Colegi din autoritati, transparenta maxima. Cum avem nouati, evolutii, imediat de informat pouplatia. De verificat datele, erori tehnice nu trebuie de admis.”