Transportatorii auto cer majorarea tarifelor la calatoriile interurbane. Acestia au organizat un protest in fata Guvernului, unde si-au parcat microbuzele si au claxonat indelungat. Acestia se plang pe faptul ca inregistreaza pierderi majore lucrand cu tarifele actuale, in contextul in care carburantii se scumpesc in fiecare zi. Soferii au depus la Guvern un demers in acest sens, iar responsabilii de acolo spun ca urmeaza sa-l examineze.

Publicat:25.11.2021, 17:33

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:“De dimineata, mai multi soferi si-au scos microbuzele de ruta nu pe traseu, ci in fata Guvernului. Ei sunt nemultumiti ca desi carburantii se scumpesc in fiecare zi, pretul pentru un bilet de calatorie ramane neschimbat. Astfel, soferii cer majorarea tarifului.” 

Acest barbat spune ca s-a angajat in calitate de conducator auto, acum un an, cand a revenit de peste hotare unde lucra sofer de curse lungi.

“M-am intors acasa ca vreau sa fiu aproape de familie si asta m-a facut sa raman acasa, dar in schimb acasa ne confruntam cu scumpiri. La noi legile se aplica europene, ceea e bine, dar nu stiu pentu cine, pentru guvernare sau pentru oameni?!” 

Presedintele Consiliului Asociatiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, afirma ca ultima data tariful a fost majorat acum doi ani, fiind stabilit un pret de 60 de bani per kilometru, iar de atunci, in ciuda insistentelor transportatorilor auto, acesta nu s-a modificat. 

Oleg ALEXA, PRESEDINTELE APOTA:“Calculele arata ca pentru ca ramura aceasta sa poata functiona cel putin este nevoie de dublarea tarifului.”

Transportatorii spun ca daca autoritatile nu vor sa majoreze tarifele, macar sa-i scuteasca de anumite taxe sau sa le ofere subventii.

Veaceslav RAILEAN, ADMINISTRATOR:"Din octombrie anul trecut si octombrie anul acesta, pretul la motorina a crescut cu cinci lei. Noi nu suntem impotriva poporului, noi nu vrem sa ridicam, dar dati-ne ceva facilitati. Sa ne intoarca TVA, ar fi cu 3 lei mai ieftina motorina."

Barbatul afirma angajatii pleaca deoarece vor salarii mai mari, iar el nu are de unde sa le majoreze. 

Veaceslav RAILEAN, ADMINISTRATOR:"Am avut 108 angajati. Acum ramanem practic fara soferi. Din 89 angajati, o treime sunt pensionari. Nu avem niciun tanar mai jos de 30 de ani la lucru."

Soferii sustin ca daca autoritatile nu vor reactiona la cererea lor, atunci isi vor aduce toate microbuzele in Piata Marii Adunari Nationale. Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, spune ca va analiza cererea transportatorilor. 

Intr-un comunicat, ministerul a publicat mai multe calcule cu felul in care ar arata noile tarife, daca ar fi majorate conform cererii transportatorilor. Un bilet de la Chisinau pana la Balti, spre exemplu, ar ajunge sa coste aproape 200 de lei, fata de 80, cat este in prezent. Iar de la Chisinau pana la Drochia pretul biletului ar creste de la 100 - la aproape 250. 

PRET UNUI BILET DE CALATORIA:

CHISINAU – BALTI: 

ESTE - 80 LEI

AR PUTEA FI - 185 LEI 

 

CHISINAU – DROCHIA:

ESTE – 109

AR PUTEA FI - 245

Andrei Spinu spunea anterior ca asteapta ca transportatorii sa vina cu calculele necesare care sa motiveze majorarea tarifelor.