17 judecători de la Curtea de Apel Chișinău și-au anunțat demisia. Cererile judecătorilor ar urma să fie examinată săptămâna viitoare de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ultimul update: 02.05.2024, 17:26 Publicat:02.05.2024, 17:26

La moment, nu se cunoaște motivul acestor decizii. Însă, la 12 aprilie, Comisia vetting a anunțat despre începerea evaluării curților de apel. Acest proces prevede completarea și prezentarea formularului de Declarație de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani.

Astfel, magistrații au fost notificați că procesul a început și că au la dispoziție 20 de zile pentru a demisiona dacă nu vor să le fie verificate declarațiile de avere.

Vetting-ul este etapa ulterioară de evaluare și e mai cuprinzătoare decât Pre-vettingul. Vetting-ul ține de verificarea integrității judecătorilor în funcție ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) și candidaților la funcția de judecător CSJ, judecătorilor Curților de Apel și președinților și vicepreședinților de judecătorii. Vetting-ul de asemenea ține de verificarea integrității procurorilor din funcțiile-cheie din cadrul Procuraturii Generale, procurorilor din Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și procurorilor-șefi și adjuncților acestora din procuraturile teritoriale.

Vetting-ul este obligatoriu pentru toți judecătorii și procurorii identificați mai sus. În caz de nepromovare a evaluării, consecința principală este eliberarea din funcție, cu lipsirea de dreptul de a mai fi judecător sau procuror sau exercitarea unei funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.