Ilan Sor a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare. Astazi, Curtea de Apel Chisinau a pronuntat o decizie definitiva  in cauza penala de acuzare a lui Ilan Sor de savarsirea infractiunilor de escrocherie si spalare de bani, parte din dosarul ,,Frauda Bancara".

Publicat:13.04.2023, 18:18

„Oriunde ar servi el detentia, in Israel sau Moldova- bunurile pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate in favoarea statului - 5 miliarde de lei”, a scris pe Facebook, presedintele Comisiei juridice, numiri si imunitati a Parlamentului, Olesea Stamate.

Ilan Sor a fugit din tara in luna iunie 2019, cand PD a cedat puterea. Procuratura Genarala anunta atunci ca Sor a parasit tara ilegal prin Aeroportul Chisinau, fara a trece controlul vamal desi are interdictie. Persoanele responsabile de supravegherea punctelor de acces de pe aeroport au fost audiate. Ilan Sor risca doi ani de puscarie pentru parasirea ilegala a teritoriului tarii.

La o luna dupa ce a fugit din tara, Ilan Sor a facut primele declaratii online. Acesta a aparut intr-un live la un post de televiziune care ii apartine si a criticat decizia magistratilor de a-l anunta in cautare. Sor nu a spus insa niciun cuvant despre locul in care se afla si a acuzat guvernul Sandu ca l-ar fi amenintat.

La data de 15 august 2019, Ilan Sor a fost lipsit de imunitate parlamentara. Toti deputatii prezenti in plen si-au dat votul pentru, la solicitarea procurorului general interimar, pe atunci Dumitru Robu. Procedura de ridicare a imunitatii a avut loc in lipsa fostului primar de Orhei.

Ultima data, fostul primar de Orhei a fost vazut in public pe data de 12 iunie, la o conferinta de presa, organizata cu doua zile inainte ca Partidul Democrat sa cedeze puterea. In 2017, Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut peste 5 miliarde de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spalat apoi prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Atunci, judecatoria Buiucani a decis ca fostul primar de Orhei se va afla in libertate pana cand se va expune Curtea de Apel Cahul.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.