Procuratura Generala a respins solicitarile autoritatilor din Ucraina si Rusia de a-l extrada pe Veaceslav Platon. Asta fiindca omul de afaceri este vizat in mai multe dosare, sustin responsabilii, dar si ca acest lucru ar putea dauna mersului anchetei si ar incalca drepturile partilor vatamate.

Ultimul update: 22.01.2020, 14:55 Publicat:22.01.2020, 14:53

"Decizia a fost luata dupa ce Procuratura Generala a examinat demersurile parvenite de la Procuraturile Generale ale celor doua state.

Prin urmare, avand in vedere ca inculpatul Platon detine cetatenia Republicii Moldova si isi ispaseste pedeapsa penala pe cauza pe care a fost condamnat, si in acelasi timp, este vizat in alte dosare pe care urmarirea penala este in desfasurare, iar in lipsa lui ar putea fi incalcat termenul rezonabil al cercetarilor si, in consecinta, s-ar leza drepturile si interesele partilor vatamate, Procuratura Generala nu poate satisface demersurile colegilor din Ucraina si Federatia Rusa, ambele fiind respinse", spun responsabilii de la Procuratura Generala intr-un comunicat de presa.

Asa isi explica decizia Procuratura Generala de a refuza autoritatile ucrainene in extradarea lui Veaceslav Platon.

In iulie 2016, Serviciile Secrete din Ucraina l-au retinut pe Platon la Kiev si ulterior l-au arestat pentru 40 de zile. Peste o luna, procuratura generala de acolo a emis un ordin prin care omul de afaceri a fost extradat in Moldova.

Un an mai tarziu, omul de afaceri a primit 18 ani de inchisoare pentru escrocherie si spalare de bani in proportii deosebit de mari, in dosarul de la BEM.

Peste cateva luni, Platon a primit inca 12 ani de puscarie intr-un alt dosar pornit pentru infractiuni similare. Avocatii omului de afaceri sustin ca el a fost extradat ilegal. La data de 10 decembrie 2019, Procurorul General al Ucrainei a solicitat intoarcerea lui Platon in tara vecina.

Iar la data de 11 decembrie si Procuratura Generala a Federatiei Ruse ne-a expediat un demers prin care solicita extradarea lui Platon pentru a fi tras la raspundere penala pentru o serie de infractini grave.

In prezent, acesta isi ispaseste pedeapsa in Penitenciarul nr.13.

VEZI SI: Procurorul General din Ucraina a transmis o solicitare autoritatilor de la noi prin care cere extradarea lui Veaceslav Platon in Ucraina.