Roada de porumb din acest an ar putea fi compromisa. Asta pentru ca, potrivit datelor preliminare prezentate de ministerul agriculturii, doar 6 la suta din suprafata totala de porumb semanata in aceasta primavara este intr-o stare buna. Din acest motiv, un agricultor din Leova, care a gasit culturile de porumb uscate si fara roada, a facut una cu pamantul lanurile semanate in acest an. 

Publicat:05.08.2022, 20:21

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Recolta de porumb de pe acest camp a fost practic topita de seceta. Din cate puteti vedea aici plantele sunt deja uscate, iar proprietarul a decis sa discuiasca terenul pentru ca nu mai are ce sa stranga de pe el.”

Vasile ARDELEANU, AGRICULTOR DIN SATUL ORAC, LEOVA: „Nu e niciun rost sa-l mai tinem ca sa stea neprelucrat si il pregatim pentru a semana cultura de toamna si speram sa fie la anu ceva pe campul asta. - Deci, anul acesta aveti profit? - Zero!”

Vasile Ardeleanu este un fermier din categoria celor mici, in satul Orac, raionul Leova, avand 250 de hectare de pamant in total. In acest an a investit aproape 2 milioane de lei pentru cele 100 de hectare de porumb pe care le-a semanat. Banii nu si-i va recupera.

Asta au constat si responsabilii de la Directia Agricultura din raion, care au venit sa inspecteze campul.

Nicolae TOMSA, SEFUL DIRECTIEI AGRICULTURA LEOVA: „Ceea ce vedeti aici, clar lucru ca starea e foarte deplorabila. Pe suprafata pe care mi-a spus-o proprietarul de 100 de hectare de porumb, practic 70% sunt afectate 100%.”

Anul trecut media pe raionul Leova a fost in jur de 10 tone de porumb la hectar, anul acesta, insa, situatia este critica.

Nicolae TOMSA, SEFUL DIRECTIEI AGRICULTURA LEOVA: „Din suprafata totala cat are raionul Leova, 12 400 de hectare de porumb, practic in jur de 12 mii sunt afectate.”

Si floarea soarelui a fost afectata in proportie de 60% la Leova, spune seful directiei agricultura din raion. Vasile Ardeleanu a plantat aceasta cultura pe 100 de hectare.

„Sunt campuri unde situatia e mai buna, sunt campuri care ca si aici 80% e afectata.  Se zice ca e mai rezistenta la seceta, dar oricum nu a avut ploaie, precipitatii nu au fost si nu au avut cum sa se dezvolte floarea.  Aici daca sa luam asa, practic e zero, e foarte mica, nu s-a dezvoltat, nu a crescut cum trebuie sa creasca.” 

Responsabilii de la Asociatia „Forta Fermierilor” sustin ca seceta a afectat mai multe raioane si insista ca Ministerul Agriculturii sa declare stare de urgenta in acest domeniu.

Ion PLAMADEALA, PRESEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRARE AL ASOCIATIEI „FORTA FERMIERILOR”: „Telenesti, Rezina, incepem asa mai de la Nord. Chiar si Orheiul o parte, Stefan Voda, Causeni e grav, Cimislia, Basarabeasca - foarte grav, Cantemir - o parte, Cahul, Leova inclusiv, partea sudica este afectata puternic.”

Intre timp, ministrul agriculturii, care spunea anterior ca va fi instituita situatie exceptionala, se pare ca... s-a razgandit.

Purtatorul de cuvant al ministerului ne-a spus ulterior ca dupa ce Directiile Raionale Agricole vor prezenta evaluarea finala cu privire la efectele secetei asupra culturilor agricole, se va decide daca va fi instituita stare de urgenta. Intre timp, ministerul ne-a prezentat date preliminare, colectate pana la sfarsitul lunii iunie, care arata ca din suprafata totala de porumb, de circa 338 de mii de hectare, doar 6% era intr-o stare buna, 28% era intr-o stare satisfacatoare si 66% din suprafata de porumb era evaluata ca nesatisfacatoare. In ceea ce priveste cultura de floarea-soarelui, ministerul nu ne-a informat ce suprafata avem pe tara, dar ne-a spus ca suprafetele agentilor economici erau evaluate ca fiind in stare buna in proportie de 8%, 43% – satisfacatoare si alte 49% – nesatisfacatoare. 

CULTURILE AFECTATE DE SECETA 

PORUMB – 338 de mii de ha

STARE BUNA – 6%

STARE SATISFACATOARE – 28%

STARE NESATISFACATOARE - 66%

FLOAREA SOARELUI 

STARE BUNA – 8%

STARE SATISFACATOARE – 43%

STARE NESATISFACATOARE - 49%

Cei de la minister afirma ca dupa ce toate directiile vor colecta datele privind consecintele secetei, vor putea intocmi raportul final pe republica.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.