Un bloc unde sunt detinuti condamnatii de la Penitenciarul de tip inchis din Leova a fost renovat. Acum cei care-si ispasesc pedeapsa acolo vor avea conditii mai bune de detentie, dar vor fi supravegheati mai strict. Pentru lucrari, din bugetul de stat s-au alocat 35 de milioane de lei.

Publicat:14.02.2020, 20:17

Liubov PLAMADEALA, REPORTER PRO TV: “Aceasta celula este pentru doua persoane. Aici avem un bloc sanitar antivandal, care este facut din material care nu poate fi deteriorat. In camera de 8 metri patrati este un pat cu doua nivele, o noptiera, o masa si un scaun.” 

Cladirea a fost practic reconstruita de la zero. Reteaua de apa, canalizare si electricitate a fost schimbata. Iar in celula a fost adaugat butonul prin care detinutii pot chema un ofiter in caz de necesitate. In penitenciarul de tip inchis condamnatii petrec 23 de ore in celula si doar o ora in aer liber. Timpul in libertate, insa, poate fi marit in functie de comportamentul detinutului. 

In penitenciarul din Leova isi ispasesc pedeapsa persoane condamnate pentru furt, omoruri sau viol. Acest detinut a ajutat la reconstructia blocului si ne-a spus ca astfel timpul parca a trecut mai repede.

“Ma trezesc dimineata devreme. Mananc, apoi lucrez.” 

Blocul are capacitatea de 110 locuri si a fost reconstruit dupa standardele nationale si internationale. Lucrarile au durat in jur de sapte ani. 

In prezent, in inchisoare isi ispasesc pedeapsa 313 persoane. Pentru lucrari din bugetul statului s-au alocat peste 35 de milioane de lei. Un al doilea bloc al penitenciarului se afla in reparatie, iar in celelalte doua conditiile raman a fi proaste.