Autoritatea Nationala de Integritate  (ANI) a emis act de constatare pe numele unui fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova. Acesta risca  interdictia de a mai ocupa o functie publica sau de demnitate publica, inclusiv mandatul de deputat, pe un termen de 3 ani.

Publicat:17.09.2021, 20:05

Potrivit ANI, fostul deputat, a fost stabilit cu incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor. Procedura de control a fost initiata in baza unei sesizari. In cadrul controlului, inspectorul de integritate a identificat ca fostul deputat a detinut pe parcursul mandatului sau mai multe calitati incompatibile cu functia de demnitate publica. Acesta figura si in calitate de Presedinte in cinci asociatii Obstesti,  cu activitati in domeniul sportului si dezvoltarii biznesului mic si mijlociu, dar si  administrator in cadrul unei firme.

Insa, in baza probatoriului acumulat, inspectorul de integritate a constatat incompatibilitate doar pentru functia de presedinte in una dintre asociatiile obstesti cu activitate in sport. In timp ce detinea mandatul de deputat, acesta si-a exercitat si calitatea de Presedinte al asociatiei. A semnat si incheiat 14 documente cu un SRL. Actele semnate se refera la scrisori de multumire si  contracte de donatii in scop de binefacere, valoarea carora oscilau intre sumele de 25 de mii de lei si 45 de mii de lei.

Pentru a demonstra incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor, inspectorul de integritate a obtinut un raspuns confirmativ de la Parlamentul Republicii Moldova, in care se mentioneaza ca fostul deputat nu a depus nicio declaratie in scopul solutionarii starii de incompatibilitate.

Mai mult decat atat, in iulie 2020, fostul deputat a expediat un demers prin care a solicitat opinia ANI vizavi de starile de incompatibilitate in care se afla.

Atunci, ANI a expediat un raspuns explicativ, in care a invocat toate prevederile legale in materie de incompatibilitate de functie, inclusiv a fost facuta o referire si la o Hotarare din 2015 a Curtii  Constitutionale la acest aspect.
Totusi, nici dupa obtinerea acestei opinii din partea ANI, fostul deputat nu a actionat in vederea rezolvarii incompatibilitatii sale.

Ex-deputatul, a obtinut mandatul in mai 2020 si a avut termenul legal de 30 de zile pentru a-si solutiona aceasta stare. In explicatiile oferite inspectorului de integritate, acesta a interpretat eronat si personal prevederile legale. Totusi, inspectorul a acceptat doar argumentele referitoare la faptul ca celelalte asociatii nu au inregistrat activitati statutare.

Daca actul emis va ramane definitiv, fostul deputat risca interdictia de a mai ocupa o functie publica sau de demnitate publica, inclusiv mandatul de deputat, pe un termen de 3 ani.

Acesta va fi inscris si in Registrul Public al Interdictiilor, detinut de ANI.